Share
Regimul Lukașenko a condamnat o jurnalistă la opt ani de închisoare pentru că a relatat la protestele masive din 2020

Regimul Lukașenko a condamnat o jurnalistă la opt ani de închisoare pentru că a relatat la protestele masive din 2020

Un tribunal din Belarus a condamnat o jurnalistă la peste opt ani de închisoare pentru că a relatat despre protestele masive ale opoziției din anul 2020, când Lukașenko a trucat alegerile pentru a fi „reales” a șasea oară la conducerea țării, arată digi24.ro.

Conform Euronews, Katerina Bahvalova, cunoscută sub pseudonimul Kațiarina Andreeva, a fost găsită vinovată de „trădare de stat”, miercuri. În cadrul unui proces cu ușile închise, la Gomel, tânăra de 28 de ani a fost condamnată la opt ani și trei luni de închisoare.

Ea se află deja în închisoare pentru o sentință mai veche, de doi ani. Despre această sentință a relatat Belsat, o publicație din Polonia, dar și mai multe organizații pentru drepturile omului din Belarus.

Andreeva a fost arestată în noiembrie 2021 în timp ce filma la un protest împotriva regimului Lukașenko. A fost găsită vinovată de „organizarea de revolte”, împreună cu colega sa, Daria Ciulțova, în februarie 2021. Câteva luni mai târziu, Belsat a fost declarată „organizație extremistă” în Belarus.

„Mă înfurie atât de mult să văd că regimul se răzbună pe cei care au îndrăznit să opună rezistență. Jurnalista Andreeva a îndrăznit să arate lumii adevărul despre brutalitatea regimului”, a scris pe Twitter lidera opoziției bieloruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil în Polonia.

Într-un comunicat, Amnesty International a condamnat, de asemenea, procesul lui Andreeva, despre care a spus că a fost „politic” și o „farsă”.

„Katerina Andreeva și alți critici ai autorităților bieloruse, care au fost încarcerați pur și simplu pentru exercitarea pașnică a dreptului lor la liberă exprimare, trebuie eliberați imediat”, a spus Marie Struthers, directoarea pentru Europa și Asia Centrală a Amnesty, care a verdictul drept „teribil și nedrept împotriva unei jurnaliste curajoase”, mai arată sursa citată în acest articol.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu