Share
Rata de infectare: Situație tot mai critică în comuna Șișești. Municipiul Baia Mare reintră în topul 5 al incidenței. Vezi situația pe localități

Rata de infectare: Situație tot mai critică în comuna Șișești. Municipiul Baia Mare reintră în topul 5 al incidenței. Vezi situația pe localități

Numărul cazurilor de COVID-19 în Maramureș a înregistrat o mică creștere față de raportarea de la începutul săptămânii. Iată cifrele aferente zilei de 24 februarie, cele mai recente publicate de DSP Maramureș! În total, în ultimele două săptămâni, s-au înregistrat 1.583 cazuri de COVID-19 în județ, din care 23 în focare, în Baia Mare și Vișeu de Sus și 1.560 în afara focarelor. Asta înseamnă o incidență de 2,98 fără focare și 3,02 cu focare. Astăzi, 24 februarie, avem mai multe localități în carantină zonală, respectiv comunele Gârdani, Recea, Remetea Chioarului, Groși și Rona de Jos.

În ceea ce privește numărul de cazuri, municipiul Baia Mare se menține, logic, pe primul loc, întrucât are și cea mai mare populație. Urmează, evident, Sighetu Marmației, respectiv, în ordine, orașul Baia-Sprie, comuna Recea, orașele Vișeu de Sus și Tăuții Măgherăuș, comunele Șișești și Satulung, orașele Târgu Lăpuș, Seini, Cavnic, Ulmeni și Borșa, comunele Ardusat, Remetea Chioarului și Groși și orașul Șomcuta Mare.

Referitor la incidența cazurilor la mia de locuitori, vorbim despre două orașe și trei comune pe primele cinci locuri ale clasamentului. Acestea sunt, în ordine, comuna Recea, cu o incidență de peste 10 cazuri la mia de locuitori, comunele Șișești, care urcă pe locul doi și Rona de Jos, municipiul Baia Mare, orașul Tăuții Măgherăuș și comunele Ardusat și Gârdani, cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, orașul Baia-Sprie, comuna Remetea Chioarului, orașul Cavnic și comunele Satulung și Groși, cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5, respectiv comuna Bicaz, cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4. Facem precizarea că orașul Vișeu de Sus are o incidență de sub 3 fără cazurile din focare și peste pragul de 3 cu cazurile din focare.

Așadar, avem o unitate administrativ-teritorială (UAT) cu incidența de peste 10, șase UAT-uri cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, cinci UAT-uri cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5 și încă o UAT-uri cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4. Acest lucru înseamnă un total de 13 UAT-uri în care incidența este mai mare de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Totodată, mai avem și 23 UAT-uri cu incidența de la 1,5 la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. Calculul nu ia în calcul focarele. În cazul incidenței cu focare, avem o UAT cu incidența de peste 10, șase UAT-uri cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, cinci UAT-uri cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5 și încă două UAT-uri cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4. Acest lucru înseamnă un total de 14 UAT-uri în care incidența este mai mare de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Totodată, mai avem și 22 UAT-uri cu incidența de la 1,5 la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. Avem numai șapte UAT-uri în care nu s-a înregistrat niciun caz (sau nu a fost raportat) în ultimele două săptămâni, respectiv Petrova, Săcel, Ocna Șugatag, Oncești, Desești, Poienile Izei și Rozavlea. Ca atare, a crescut numărul cazurilor la nivel județean, în unele UAT-uri crescând incidența destul de mult. În prezent, avem mai multe localități carantinate zonal, respectiv comunele Gârdani, Recea, Remetea Chioarului, Groși și Rona de Jos.

Foarte important de spus este faptul că, pentru a reduce considerabil răspândirea virusului, pe lângă campania de vaccinare, care a ajuns în faza a doua, autoritățile reamintesc cele trei reguli de aur care trebuie respectate pentru a reduce numărul de cazuri, și anume: o igienă exemplară, purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației. Depinde numai de noi.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu