Share
Rata de infectare: Comunele Recea și Groși sunt pe primele locuri în clasamentul județean al incidenței COVID-19. Vezi situația pe localități

Rata de infectare: Comunele Recea și Groși sunt pe primele locuri în clasamentul județean al incidenței COVID-19. Vezi situația pe localități

Numărul cazurilor de COVID-19 în Maramureș a înregistrat o mică scădere față de raportarea de ieri. Iată cifrele aferente zilei de 18 februarie, cele mai recente publicate de DSP Maramureș! În total, în ultimele două săptămâni, s-au înregistrat 1.579 cazuri de COVID-19 în județ, din care 15 în focare, în Baia Mare și Vișeu de Sus și 1.564 în afara focarelor. Asta înseamnă o incidență de 2,99 fără focare și 3,01 cu focare, însă cea fără focare este cea luată momentan în considerare. Astăzi, 18 februarie, avem mai multe localități în carantină zonală, respectiv comunele Poienile Izei și Gârdani, orașul Seini, comunele Recea și Remetea Chioarului, iar de mâine, 19 februarie, va fi și comuna Groși.

În ceea ce privește numărul de cazuri, municipiul Baia Mare se menține, logic, pe primul loc, întrucât are și cea mai mare populație, cu o tendință de creștere față de ziua de ieri. Urmează, evident, Sighetu Marmației, respectiv, în ordine, orașul Baia-Sprie, comuna Recea, orașele Vișeu de Sus, Tăuții Măgherăuș, Seini și Borșa și comunele Satulung, Groși și Șișești, orașul Cavnic comuna Remetea Chioarului și orașul Târgu Lăpuș și comuna Dumbrăvița.

Referitor la incidența cazurilor la mia de locuitori, vorbim despre un oraș și patru comune pe primele cinci locuri ale clasamentului. Acestea sunt, în ordine, comuna Recea, cu o incidență de peste 9 cazuri la mia de locuitori, comuna Groși, cu o incidență egală de 6, comuna Poienile Izei, orașul Tăuții Măgherăuș, comuna Remetea Chioarului și municipiul Baia Mare, cu cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, comunele Ardusat și Gârdani și orașul Baia-Sprie, cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5, respectiv comuna Satulung, orașul Seini, comuna Rona de Jos, orașul Cavnic și comunele Șișești, Dumbrăvița și Bicaz, cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4.

Așadar, avem o unitate administrativ-teritorială (UAT) cu incidența de peste 9, o UAT cu o incidență egală cu 6, patru UAT-uri cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, trei UAT-uri cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5 și încă șapte UAT-uri cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4. Acest lucru înseamnă un total de 16 UAT-uri în care incidența este mai mare de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Totodată, mai avem și 22 UAT-uri cu incidența de la 1,5 la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. Avem numai șase UAT-uri în care nu s-a înregistrat niciun caz (sau nu a fost raportat) în ultimele două săptămâni, respectiv Ieud, Petrova, Oarța de Jos, Vima Mică, Coroieni și Boiu Mare. Ca atare, a crescut numărul cazurilor la nivel județean, în unele UAT-uri crescând incidența destul de mult. În prezent, avem mai multe localități carantinate zonal, respectiv comunele Poienile Izei și Gârdani, orașul Seini, comunele Recea și Remetea Chioarului, iar de mâine va fi și comuna Groși.

Foarte important de spus este faptul că, pentru a reduce considerabil răspândirea virusului, pe lângă campania de vaccinare, care a ajuns în faza a doua, autoritățile reamintesc cele trei reguli de aur care trebuie respectate pentru a reduce numărul de cazuri, și anume: o igienă exemplară, purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației. Depinde numai de noi.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu