Share
Rata de infectare: Baia Mare rămâne în jurul pragului de 5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Recea, lider detașat. Vezi situația pe localități

Rata de infectare: Baia Mare rămâne în jurul pragului de 5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Recea, lider detașat. Vezi situația pe localități

Numărul cazurilor de COVID-19 în Maramureș a înregistrat o mică scădere față de raportarea de ieri. Iată cifrele aferente zilei de 22 februarie, cele mai recente publicate de DSP Maramureș! În total, în ultimele două săptămâni, s-au înregistrat 1.565 cazuri de COVID-19 în județ, din care 23 în focare, în Baia Mare și Vișeu de Sus și 1.546 în afara focarelor. Asta înseamnă o incidență de 2,94 fără focare și 2,99 cu focare, însă cea fără focare este cea luată momentan în considerare. Astăzi, 22 februarie, avem mai multe localități în carantină zonală, respectiv comunele Poienile Izei și Gârdani, orașul Seini, comunele Recea și Remetea Chioarului și Groși.

În ceea ce privește numărul de cazuri, municipiul Baia Mare se menține, logic, pe primul loc, întrucât are și cea mai mare populație. Urmează, evident, Sighetu Marmației, respectiv, în ordine, comuna Recea, orașele Baia-Sprie, Vișeu de Sus și Tăuții Măgherăuș, comuna Satulung, orașele Seini și Borșa, comuna Șișești, orașele Cavnic, Târgu Lăpuș și Ulmeni și comunele Ardusat, Groși și Dumbrăvița.

Referitor la incidența cazurilor la mia de locuitori, vorbim despre un oraș și patru comune pe primele cinci locuri ale clasamentului. Acestea sunt, în ordine, comuna Recea, cu o incidență de peste 11 cazuri la mia de locuitori, comuna Gârdani, orașul Tăuții Măgherăuș, comunele Ardusat și Rona de Jos, cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, municipiul Baia Mare, comuna Groși, orașul Cavnic, comuna Șișești, orașul Baia-Sprie și comunele Satulung și Remetea Chioarului, cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5, respectiv comunele Dumbrăvița și Săcălășeni, orașul Vișeu de Sus și comuna Bicaz, cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4. Trebuie să facem precizarea că municipiul Baia Mare are o incidență mai mare de 4, dar sub 5, fără focare, întrucât cu focare depășește pragul de 5.

Așadar, avem o unitate administrativ-teritorială (UAT) cu incidența de peste 11, patru UAT-uri cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, șapte UAT-uri cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5 și încă patru UAT-uri cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4. Calculul nu ia în calcul focarele. Acest lucru înseamnă un total de 16 UAT-uri în care incidența este mai mare de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Totodată, mai avem și 20 UAT-uri cu incidența de la 1,5 la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. În cazul incidenței cu focare, avem o UAT cu incidența de peste 11, cinci UAT-uri cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, șase UAT-uri cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5 și încă patru UAT-uri cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4. Avem numai patru UAT-uri în care nu s-a înregistrat niciun caz (sau nu a fost raportat) în ultimele două săptămâni, respectiv Vima Mică, Petrova, Poienile Izei și Rozavlea. Ca atare, a crescut numărul cazurilor la nivel județean, în unele UAT-uri crescând incidența destul de mult. În prezent, avem mai multe localități carantinate zonal, respectiv comunele Poienile Izei și Gârdani, orașul Seini, comunele Recea, Remetea Chioarului și Groși.

Foarte important de spus este faptul că, pentru a reduce considerabil răspândirea virusului, pe lângă campania de vaccinare, care a ajuns în faza a doua, autoritățile reamintesc cele trei reguli de aur care trebuie respectate pentru a reduce numărul de cazuri, și anume: o igienă exemplară, purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației. Depinde numai de noi.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu