Share
Punct de vedere: „Ce preferi? Măsuri progresive de restricție și carantină de Crăciun sau carantină acum și măsuri progresive de relaxare înainte de Crăciun?”

Punct de vedere: „Ce preferi? Măsuri progresive de restricție și carantină de Crăciun sau carantină acum și măsuri progresive de relaxare înainte de Crăciun?”

Am depasit pragul de 1,000 decese pe saptamana.

Tragedia de la Piatra Neamt este mult mai mare decat pare pentru ca va fi amplificata de infodemie si va indeparta si mai mult bolnavii de centrele de testare si de spitale. Rezultatul va fi o raspandire comunitara si mai accentuata dar o scadere aparenta a numarului de cazuri. Autoritatile se vor bucura ca scade numarul de cazuri noi dar numarul de morti va continua sa creasca dupa curba reala nu dupa cea detectata cu putinele teste pe care le facem.

Atat mortii in sectia de ATI de la Piatra Neamt cat si cei morti ieri si azi in alte sectii ATI din tara au ceva in comun, nu ar fi ajuns acolo daca epidemia ar fi fost adusa sub control pana acum, la fel cum am procedat si in primul val.

Se naste atunci o intrebare, daca putem prognoza destul de precis numarul de cazuri noi plecand de numarul curent de cazuri si dinamica epidemiei, putem face o prognoza la fel de precisa in privinta numarului de decese?

Raspunsul este da. De fapt prognoza deceselor este din pacate mai precisa decat cea a numarului de cazuri noi. Acum ne vom uita doar la prognoza cea mai precisa, cea la 14 zile si intr-un articol ulterior la cea care merge pana la Craciun.

Am evitat pana acum sa va arat aceste prognoze insa suntem la un stadiu la care moartea va deveni permanent prezenta in viata noastra si nu doar la nivelul abstract al indicatrilor ci in cercul nostru de prieteni si familie.

Vi le arat acum cand mai putem face ceva prin presiune publica asupra celor care ne vor votul in decembrie. Ca sa mai facem ceva e insa necesar sa intelegem corelatia dintre numarul de cazuri noi, care nu mai sperie pe nimeni si numarul de decese noi, care inca mai impune respect si in spatiul politic.

Asa cum m-a complimentat cineva incercand sa ma insulte, „faci analize pe care le poate face si un copil la gradinita”, va voi arata un sistem extrem de simplu de predictie al deceselor peste 2 saptamani pornind de la numarul de cazuri de astazi. Sper sa il folositi sa vedeti care e situatia la voi in judet daca aveti acces la date (aceste sunt rareori publice)

=====================
Aceasta ecuatie este simpla:

Decese [peste 14 zile] = CNa * CFR

unde
– CNa (cazuri noi alocate pe judete – avem acum doua tipuri de cazuri noi, unul oficial si altul alocat)
– CFR (mortalitatea curenta in raport cu numarul total de cazuri confirmate; CFR = Total decese/Total cazuri)
=====================

In graficul atasat se vad rezultatele produse de acest sistem simplu de predictie. Barele negre sunt decesele oficiale cumulate saptamanal iar barele gri sunt decesele estimate cu 2 saptamani in urma.

Spre exemplu predictia facuta in 1 noiembrie* a fost ca in data de 15 noiembrie, la finalul celei de a doua saptamani, vom inregistra 1,061 de decese. Astazi 15 noiembrie am finalizat saptamana cu 1,047 decese (o eroare de 1.3% la doua saptamani distanta nu e rau).

*(pe baza numarului cumulat de 37,036 cazuri si a mortalitatii de 2.9% din saptamana 26 oct – 1 nov)
——————————————
Exista mai multi factori care influenteaza precizia, numarul de teste este unul important si eroarea merge uneori si la 40%. Eroarea medie insa este sub 10% (8.75%) si deci acest instrument simplu este suprinzator de precis pentru a putea lua inclusiv decizii politice pe baza lui.

Ce inseamna asta? Din pacate inseamna ca decesele din urmatoarele 2 saptamani s-au produs deja.

Toti cei 108,884 romani care au fost confirmati cu COVID-19 in ultimele 2 saptamani au tras un bilet la loteria COVID-19 si pe 2,500 dintre acestea scrie deja decedat dar nu se vede inca. Nu stim stie cine vor fi cei care vor plati cu viata luxul de a nu limita la timp epidemia, stim doar ca daca am fi coborat sub 2,500 de cazuri acum doua saptamani am fi salvat 1,000 de vieti pe saptamana de azi incolo.

Asadar, chiar daca miraculos de maine nu vom mai avea nici un caz nou de COVID-19 in tara, saptamana viitoare vom avea in jur de 1,300 de decese iar peste 2 saptamani in jur de 1,400. In 5 saptamani de platou, la o medie de 8,000 de cazuri pe zi, acesti oameni vor continua sa moara in acest ritm ametitor de 200 pe zi.

Pare o discutie sumbra si menita sa te sperie, insa este o realitate obiectiva pe care trebuie sa o infruntam si sa ne intrebam daca ne dorim sa mergem tot asa sau dorim sa facem ceva sa iesim din caruselul mortii. Nu e deci o discutie lipsita de speranta, dimpotriva.

Ce putem face deci? Primul pas este sa intelegem orizontul de timp al impactului masurilor pe care le luam.

Daca dureaza 2 saptamani sa masuram curba reala de cazuri si 2 saptamani sa vedem impactul masurilor luate asupra curbei de cazuri noi si inca 2 saptamani sa vedem impactul asupra curbei deceselor, insemna ca:

=================================
Suntem cu 6 saptamani in urma curbei deceselor si
dureaza 4 saptamani sa vedem efectul oricaror masuri le luam in curba deceselor.
=================================

Iata de ce singura sansa ca sa nu ne aflam intr-un platou de decese 200 de decese pe zi de Craciun este sa intram in carantina totala saptamana asta!
Este aproape o certitudine ca noul guvern va fi nevoit sa introduca carantina nationala si deci intrebarea nu este daca vom avea carantina ci cand vom avea carantina, acum sau de Craciun?

Tu ce ai prefera?

1. masuri progresive de restrictie si carantina de Craciun

sau

2. carantina acum si masuri progresive de relaxare inainte de Craciun

Timpul si increderea sunt cele mai importante resurse intr-o criza de asemenea proportii. Ambele sunt pe cale sa se epuizeze la noi…

Inca mai putem salva mii de vieti actionand acum.

Respecta masurile de protectie (masca, distanta, igiena) si carantina acolo unde este in efect. Acolo unde nu este carantina comporta-te ca si cum ai fi in carantina si considera ca toti cei pe care ii intalnesti in aceasta perioada sunt potential infectiosi si nu stiu asta. Poarta masca si atunci cand mergi in vizita si cere celor care te viziteaza sa poarte la randul lor masca.

Trebuie doar sa mai rabdam pana cateva saptamani pana la alegeri, asa cum ne roaga si Presedintele Iohannis, cand vom intra sub protectia carantinei si ne va fi mai usor sa ne pazim de cei care acum nu respecta regulile.

Nu este un moment bun nici macar sa racesti, e bine ca aceste masuri te pazesc si de gripa iar masca filtreaza un pic si poluarea si aerul rece.

Daca te infectezi nu intra in panica, vorbeste cu medicul de familie si urmeaza tratamentul Sansele sa scapi usor sunt foarte mari.

Preluare – Octavian P. Jurma, medic și cercetător în epidemiologie


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu