Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate care au țintă adevărata fericire! Despre gratitudine, Anul Nou și obiective!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate care au țintă adevărata fericire! Despre gratitudine, Anul Nou și obiective!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate care au țintă adevărata fericire! Despre gratitudine, Anul Nou și obiective!

Suntem în acel moment al anului în care mulți se gândeac că ar fi cazul să-și facă obiective pentru anul ce urmează, dar studiile arată că planurile majorității se ”năruiesc” până în februarie.

De preferat ar fi să ne facem planuri ce chiar au legătură cu acele aspecte ale vieții ce contează cu adevărat. Un alt aspect ar fi să facem planuri realiste sau mai degrabă să ne propunem să ne dezvoltăm o capacitate mai bună de gestionare a problemelor. Unele lucruri în viață nu stau în controlul nostru, dar ce învățăm de pe urma lor e important.

Am amintit de atâtea ori de recunoștință. Cum ar fi să trecem în revistă lucrurile bune din anul ce-a trecut? Cum ar fi să privim cu recunoștință spre ele? Cu siguranță au fost momente plăcute, am râs, am făcut o faptă bună, am avut și reușite etc. În anul ce vine poate ar fi drăguț să fii atent la nevoile tale. Ascultă-ți emoțiile, de multe ori emoțiile vorbesc de nevoile noastre pe care le ignorăm. Dacă ne setăm obiective cum ar fi: o casă, o mașină, o relație etc. să nu uităm că nu întodeauna sunt în controlul nostru și e necesar să avem răbdare. Uneori, poate o să trebuiască să le schimbăm, de aceea flexibilitatea e atât de importantă. Criticul interior se poate activa. Chiar îmi zicea un client zilele astea: ”până la 30 de ani nu am realizat nimic major, n-am o casă, n-am jobul pe care l-am vrut, n-am făcut nimic semnificativ”.

Realizați că focusul era doar pe acele obiective pe care le-a setat și nu i-au ieșit. Nici nu-i trecea prin minte că avea totuși un apartament, o facultate grea pe care a absolvit-o, era sănătos, avea familie etc. Vedeți, tendința omului e să vadă ce n-are, nu ce a reușit deja. Când ne focusăm pe recunoștință se deschid alte orizonturi pozitive. Unde ne concentrăm atenția…acolo pleacă și energia. O consumăm pe lucruri din trecut, pe ce nu funcționează, pe ce n-avem și nu pe recunoștință. Cred că sănătatea minții și a trupului ar fi o prioritate, cum relaționăm cu noi și cu ceilalți. Să ne stabilim comportamente ce duc în această direcție, să avem răbdare, să avem compasiune, să facem pași mici, dar siguri.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu