Share
PS Iustin, la hram, împreună cu Arhiepiscopul Ortodox Român din State, la Catedrala Mitropolitană, Chicago: Sfinții Împărați sunt modele pentru toți creștinii!

PS Iustin, la hram, împreună cu Arhiepiscopul Ortodox Român din State, la Catedrala Mitropolitană, Chicago: Sfinții Împărați sunt modele pentru toți creștinii!

PS Iustin, la hram, împreună cu Arhiepiscopul Ortodox Român din State, la Catedrala Mitropolitană, Chicago: Sfinții Împărați sunt modele pentru toți creștinii!

Sâmbătă, 21 mai 2022, cu începere de la ora 9:30 (17:30, ora României), Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al SUA și Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi împreună cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, au săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Mitropolitane „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Chicago, USA.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte membrii Delegației Eparhiale – Arhim. Dr. Casian Filip, consilier social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Gabriel Gorgan, slujitor la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Satu Mare, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic eparhial, Arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale din Baia Mare -, Pr. Mureșan Vasile, inspector eparhial și slujitor al catedralei, Pr. Nicolae Cărbune, slujitor al catedralei și Pr. Ioan Ioniță, preot la comunitatea română din statul Indiana.
Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de cântăreți ai catedralei mitropolitane. Apostolul a fost interpretat în două limbi, română și engleză iar Sfânta Evanghelie a fost citită de Arhid. Teodosie Bud, în limba română, precum și în limba engleză de unul dintre părinții slujitori ai catedralei. După încheierea slujbei Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit în fața credincioșilor prezenți un bogat cuvânt de învățătură, evocând câteva momente semnificative din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena.

„Ziua aceasta luminată și închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, este așezată în interiorul celor 40 de zile ale Praznicului Învierii Domnului. Sfântul Împărat Constantin vine ca un dar al lui Dumnezeu pentru biserica lui Hristos, pentru că el este cel care a dat libertate creștinismului, după aproximativ 300 de ani de prigonire a creștinilor. Frumusețea vieții, a nobleții lui și a deschiderii față de valorile creștine i se datorează în primul rând mamei sale, Împărătesei Elena, care l-a crescut după toate principiile creștine și morale. În vremea acestuia au trăit ultimii împărați persecutori, care și-au încheiat gloria lor prin retragere forțată, dar nu înainte de a face ultimile victimele ale creștinismului. A fost un adevărat strateg, drept și adevărat; nu a impus creștinismul ca religie de stat ci a dat libertate creștinilor și a protejat creștinismul și multe alte fapte care au rămas în istorie”, a explicat Întâistătătorul Eparhiei noastre. „Sfânta Împărăteasă Elena, o creștină profundă, iubitoare de Hristos, a pornit pe urmele Mântuitorului, fiind primul pelerin și arheolog creștin, descoperind crucea pe care a fost răstignit Hristos. De asemenea, a construit biserica Sfântului Mormânt și alte biserici din Țara Sfântă. Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt modele în primul rând pentru toți creștinii, pentru noi, slujitorii bisericii lui Hristos, pentru poporul lui Dumnezeu precum și modele de inspirație pentru demnitari și conducători. Ei sunt promotori ai vieții religioase și apărători ai dreptei credințe”, a concluzionat Preasfinția Sa.

„Ne bucurăm pentru faptul că avem oaspeți de seamă din România la hramul catedralei noastre mitropolitane: pe Preasfințitul Părinte Iustin și Delegația însoțitoare. Cu acest prilej dorim să le mulțumim pentru împreuna-slujire pe pământ american”, a rostit în încheiere IPS Nicolae. La final, Preasfințitul Părinte Iustin a conferit Pr. Ioan Ioniță, ucenic al Înaltpreasfințitului Părinte Iustinian, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, emis de Episcopia Maramureșului și Sătmarului cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere.

Arhid. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații Media-Online


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu