Share
„Priviri din orașul Baia Mare” (IV). Fotografii vechi din centrul orașului, expuse de Muzeul de Istorie

„Priviri din orașul Baia Mare” (IV). Fotografii vechi din centrul orașului, expuse de Muzeul de Istorie

A patra fotogafie din proiectul „Fotografia versus memoria istoriei” al muzeografei Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Marmaureș este publicată astăzi. Imaginea prezintă piața centrală, latura de sud.

Fotografia de astăzi vine în fața dumneavoastră cu piața mare, jumătatea dinspre sud, pentru a vedea cum arăta cea mai importantă zonă a orașului în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Cu riscul de a lungi un pic mai mult această postare, precizăm faptul că suntem în perioada în care tematica predominantă a fotografiilor era „portretul” (realizat, desigur, în studioul foto) și mai puțin peisajul care se realiza în aer liber. Aceasta a fost o realitate determinată fie de motive comerciale, fie de dificultățile tehnice ale primelor procedee fotografice”, arată muzeografa, menținând că acesta este motivul pentru care fotografia de astăzi este însoțită de imaginea unui aparat foto cu burduf, în cutie din lemn de cireș. Acesta este componentă a colecției memoriale „Suba Zoltán”, cunoscut fotograf băimărean (1911-2009).

„Revenind la imaginea de astăzi, vedem cum, într-o zi oarecare, piața este relativ populată, se disting foarte bine căruțe și oameni de la țară veniți cu produse spre vânzare sau orășeni stând pe bănci sau în fața magazinelor. Detaliile sunt admirabile iar, în ansamblu, putem remarca faptul că viața cotidiană a băimărenilor nu era chiar monotonă și lipsită de interes comunitar”, mai arată muzeografa în explicațiile fotografiei.

 

În plan secundar, mai arată ea, putem recunoaște Turnul Sf. Ștefan. „Ei bine, acoperișul acestei construcții, azi important monument istoric, este un element arhitectonic foarte important pentru datarea acestei fotografii și a altora. Astfel, în contextul unor lucrări de reabilitare finalizate în jurul anilor 1899, terminația turnului a primit forma de astăzi. În perioada de tranziție de la coiful baroc („bulb de ceapă”) distrus probabil în timpul incendiului din anul 1876, la terminația actuală, turnul avea un acoperiș simplu în patru ape cu o modestă cruce în vârf. Așadar fotografia noastră a fost realizată aproximativ în perioada 1880-1890”, mai arată ea.

Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu