Share
Prelucrarea cânepii – un vechi meșteșug dispărut din Maramureș

Prelucrarea cânepii – un vechi meșteșug dispărut din Maramureș

Cu mulți ani în urmă, prelucrarea inului şi a cânepii era îndeletnicirea de bază a femeilor. Astăzi, acest vechi meșteșug a dispărut din Maramureș.

„Chiar dacă în spațiul românesc a existat o întreagă cultură legată de cânepă, cultivarea și utilizarea tradițională a acesteia a încetat.

O primă cauză a fost înlocuirea treptată a fibrelor de cânepă cu cele sintetice din poliester, încă înainte de 1989. A doua a fost stigmatizarea și reglementările foarte restrictive datorate asocierii cu cânepa indiană, care este diferită față de cânepa tradițională.

Proprietățile utile pe care le are cânepa sunt numeroase, iar domeniile în care era folosită în trecut derivă din faptul că este cea mai puternica fibra naturala din lume.

Cu toate acestea, în ultimii ani, cânepa a început să fie redescoperită pentru beneficiile sale medicale și cosmetice. Aici mă refer în mod deosebit la uleiul de cânepă, care are un rol important în tratarea unor boli și în creșterea imunității. S-ar părea că nu are concurent în acest domeniu.

Mai de mult oamenii beneficiau de proprietățile benefice ale cânepii asupra sănătății datorită lucrului cu aceasta pentru obținerea fibrelor folosite la confecționarea țesăturilor și nu numai.

Oare să fi fost acesta un motiv pentru care oamenii în trecut erau mai sănătoși?

Dacă vreți să descoperiți întreaga tehnologie a prelucrării tradiționale a cânepii vizitați micul Muzeu etnografic al Familiei Pleș din Ieud”, informează Constantin Ioan Lazu, inițiatorul proiectului Maramureșu’ Meu.

L.C.H.

Foto – Constantin Ioan Lazu

Citește și

„Maramureşu’ Meu” – proiectul de suflet al unui maramureșean care locuiește departe de casă; „Nu am plecat niciodată din el, cu sufletul sau cu gândul”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu