Share
Poveste clar mai deosebită: Tânărul din Maramureș în vârstă de 19 ani care a inventat masca de protecție inteligentă. Cine e plus ce a explicat el mass-mediei!

Poveste clar mai deosebită: Tânărul din Maramureș în vârstă de 19 ani care a inventat masca de protecție inteligentă. Cine e plus ce a explicat el mass-mediei!

Poveste clar mai deosebită: Tânărul din Maramureș în vârstă de 19 ani care a inventat masca de protecție inteligentă. Cine e plus ce a explicat el mass-mediei!

Ionuț Viorel Bohotici, care locuiește în Italia de la vârsta de 2 ani, speră ca masca lui, pe care urmează să o prezinte în Dubai să se bucure de succes, relatează portalul televiziunii de știri Rai News, citat de libertatea.ro.

Masca de protecție este invenția unui român în vârstă de 19 ani, înscris în primul an la inginerie electronică, la Politehnica din Torino. El a proiectat-o în urmă cu un an, acum a brevetat-o, urmând să o și prezinte, pe 18 februarie 2022, la Dubai Expo. Cum funcționează masca? Un dispozitiv pus în interior face ca aceasta să-și schimbe culoarea atunci când nu mai e eficientă. Sunt toate detaliile oferite de tânăr. „Am realizat deja un prototip la sfârșitul anului școlar, la liceul Galilei din Jesi, unde am absolvit. Am petrecut patru ore în fiecare după-amiază în laborator și am putut studia reacția biochimică a anumitor enzime. Nu pot dezvălui mai mult. Costă doar un cent în plus la fiecare mască, conform unui studiu de piață realizat cu inginerii de management de la asociația Sit-polito.”, a spus Ionuț, citat de presa italiană.

El a spus că i-a venit acestă idee după ce a citit un sondaj în care 72% din participanți suneau că au folosit masca de protecție câteva zile consecutive, deși știau că aceasta nu mai este eficientă. „Prin urmare, m-am gândit că dacă statul ar introduce obligativitatea purtării măștilor cu acest indicator, oamenii ar fi mai relaxați, pentru că, de exemplu, aflându-se în interiorul unui autobuz ar putea înțelege de la senzorul colorat dacă masca și-a pierdut puterea de filtrare și astfel să se îndepărteaze de persoana care o poartă. Sau, de exemplu, se poate prevedea că accesul în magazine sau spații închise nu este permis atunci când indicatorul este colorat, deoarece asta înseamnă că masca nu mai este eficientă”, a explicat românul.„O utilizare sistematică a acestui dispozitiv ar reduce semnificativ șansele de contagiune și ar avea automat un impact pozitiv asupra incidenței bolilor infecțioase și asupra sistemului național de sănătate, precum şi beneficii economice în favoarea îngrijirii sănătăţii”, mai spune tânărul de 19 ani.

Ionuț Viorel Bohotici, datorită invenției sale brevetate, încearcă să înceapă un start-up în sectorul biotehnologiei, alături de colegii săi de la Politehnica din Torino, Paolo Brancato și Vittorio Balestrazzi, și caută potențiali investitori: „Dar dacă ar trebui să sosească o ofertă corectă, aș fi si eu disponibil să vând brevetul.” Oferte sunt deja de la mai mulți producători, dar tânărul român, care e originar din Berbești, Maramureș, așteaptă expoziția din Dubai, unde crede că vor fi mult mai mulți investitori interesați de invenția lui. Care nu are încă un nume: „Tehnic se numește Indicator de timp pentru bunuri consumabile, dar, bineînțeles, acum va trebui să mă gândesc măcar la un acronim.”, mai arată tânărul maramureșean, citat de presa italiană și română apoi, aici sursă: libertatea.ro.

C.Ț.

Foto – Ancona Today + Facebook


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu