Share
Pensii speciale: Parlamentarii rămân cu ele. Argumentul Curții Constituționale cu care și-a motivat propria hotărâre: anularea lor a fost adoptată prea repede!

Pensii speciale: Parlamentarii rămân cu ele. Argumentul Curții Constituționale cu care și-a motivat propria hotărâre: anularea lor a fost adoptată prea repede!

Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, constată CRR, arată romania.europalibera.org.

Curtea a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art.76 alin.(3) din Constituție. „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere.” – Art.76 alin.(3), Constituția României

Magistrații spun că „este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]”. Curtea spune că legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.

Mai mult, „respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic.” Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale a fost promulgată de președintele în februarie 2021. „De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor și al deputaților, republicată în Monitorul Oficial al României”, se arată în actul normativ. Peste 70 se foști deputați și senatori au atacat la instanțele din țară anularea pensiilor speciale și au ridicat excepții de neconstituționalitate. Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara au trimis dosarele spre competenta soluționare judecătorilor constituționaliști. Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului adopta cu 357 de voturi „pentru” și 30 de abțineri abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. La momentul adoptării acesteia, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă, mai arată sursa citată în acest articol.

USR a anunţat joi că va redepune un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, după ce Curtea Constituţională a stabilit că forma actuală a actului normativ este neconstituțională. Decizia CCR reprezintă „o palmă pe obrazul românilor care, după o viaţă întreagă de muncă cinstită şi de contribuit la sistemul de pensii, de abia îşi duc traiul de azi pe mâine”, a transmis USR printr-un comunicat de presă. Reprezentanții USR menţionează că printre judecătorii CCR care au decis soarta pensiilor speciale ale foştilor senatori şi deputaţi se numără trei foşti parlamentari: Valer Dorneanu (PSD), preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) şi Varga Attila (UDMR). „Aşteptăm publicarea motivării deciziei CCR pentru a vedea exact motivele pentru care a fost declarată neconstituţională legea adoptată de Parlament în 17 februarie 2021, mai ales că, la acel moment, Avocatul Poporului spunea că a analizat legea şi că nu a identificat vreun motiv de neconstituţionalitate. Până atunci, un lucru este însă foarte clar: pensiile speciale ale parlamentarilor vor face iar, lunar, în bugetul de stat o gaură de peste 1 milion de euro. Foştii parlamentari ajunşi la pensie vor încasa, din nou, pentru doar câţiva ani de mandat, câte 5-6.000 de lei pe lună. Cei care au prins mai multe mandate vor sări la 14-15.000 de lei pe lună. Asta în timp ce pensia medie în România este de doar 1.800 lei”, se arată în comunicatul USR, arată presshub.ro.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu