Share
Pe surse!: Spitalul Județean din Baia Mare, faultat? Maramureșul și vecinii ar obține aparatura așteptată de radioterapie pentru al doilea buncăr doar la anul!

Pe surse!: Spitalul Județean din Baia Mare, faultat? Maramureșul și vecinii ar obține aparatura așteptată de radioterapie pentru al doilea buncăr doar la anul!

O informație a ajuns în redacția noastră despre Maramureș, și logic Baia Mare, cum că ar urma să fie faultat de la nivel central, iar cei mai afectați ar urma să fie pacienții doar, cum este mereu.

În 2019 la Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a fost inaugurat un centru național de radioterapie. Acesta a fost primul din cele 8 centre naţionale care vor fi dotate cu echipament pentru radioterapie, printr-un împrumut de la Banca Mondială.

În fapt, contractele pentru dotarea cu echipamente au fost semnate în noiembrie 2017, iar livrarea componentelor a început în iunie 2018. Instalarea tuturor echipamentelor, în valoare de 2,2 milioane euro, la Spitalul din Baia Mare a fost finalizată în august 2018. Instalarea echipamentelor şi punerea în funcţiune a acestora în celelate 7 centre din ţară se estima atunci că se va finaliza până în luna ianuarie a anului 2020.

Compartimentul de radioterapie inaugurat în 3 aprilie 2019 în Baia Mare are 10 paturi, iar personalul medical care deserveşte central este format din 3 medici specialişti, 9 asistenţi medicali specializaţi în radiologie şi radioterapie şi 2 fizicieni. Laboratorul este funcțional din luna mai a anului 2019 și este în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș din luna iunie 2019. În dotarea laboratorului există un accelerator liniar cu 2 energii ale fotonilor (de 6 și respectiv 15 MeV) și un simulator CT pentru simularea planurilor de tratament. Obiectivul principal de activitate al laboratorului este tratamentul prin radioterapie externă al tumorilor maligne pentru pacienții din ambulator, cu internare de zi, și pentru pacienții internați în Spitalul Județean Baia Mare. Serviciile de radioterapie sunt acordate în sistem ambulator sau în spitalizare continuă, atât pacienţilor din judeţul Maramureş, cât şi celor din judeţe invecinate, precum Satu Mare, Sălaj sau Bistriţa. De fapt, în regiunea de NV a țării echipamente de radioterapie funcționează numai în Cluj-Napoca, Oradea și Baia Mare.

Ei bine, la începutul acestui an, Ministerul Sănătății a lansat o invitație la licitație internațională competiție internațională pentru echipamente de radioterapie pentru șase spitale în baza unui proiect prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Pe listă se aflau Spitalul Județean Baia Mare, respectiv unități medicale din Capitală, Cluj-Napoca, Galați, Târgu Mureș și Timișoara. Asta era la începutul lunii ianuarie 2021. La mijlocul aceleiași luni, a fost programată o vizită a potențialilor ofertanți pentru realizarea unei evaluări cât mai exacte în vederea întocmirii unor propuneri tehnice și financiare competitive. S-a vorbit despre faptul că tehnica folosită va fi superioară celei de care deja dispune laboratorul. Cum, necum, ceva s-o fi schimbat între timp, întrucât se vorbește acum că aparatura de radioterapie ar ajunge în altă parte și că Baia Mare ar fi fost așezată undeva mai jos pe lista de priorități, și că ar fi avut de câștigat din asta Bănia. Momentan nu există niciun document care să confirme ipoteza, dar dacă va fi așa, atunci pacienții care au văzut laboratorul de radioterapie ca o speranță de viață ar avea cel mai mult de suferit. Sute de persoane se tratează în centrul de radioterapie băimărean, iar achiziționarea aparaturii pentru un al doilea buncăr ar fi un mare plus pentru tratarea și mai multor pacienți. Vorbim despre un compartiment performant și util pentru mai multe județe în care capacitatea ajunge în prezent uneori până la 1.200 ședințe pe lună așadar este clar că suplimentarea aparaturii ar fi de mare ajutor. Rămâne de văzut cum va decide Ministerul Sănătății să gestioneze situația în acest domeniu și cine este de vină dacă Maramureșul va fi dezavantajat.

DirectMM.ro

Lasă un comentariu