Share
Parohia Sfinții Trei Ierarhi: Delegația din Maramureș în frunte cu PS Iustin, prezentă în mijlocul comunității de români de la Paris!(FOTO)

Parohia Sfinții Trei Ierarhi: Delegația din Maramureș în frunte cu PS Iustin, prezentă în mijlocul comunității de români de la Paris!(FOTO)

Parohia Sfinții Trei Ierarhi: Delegația din Maramureș în frunte cu PS Iustin este prezentă în mijlocul comunității, de români, de la Paris!

Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârșit în sobor de arhierei, slujba de târnosire a bisericii Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Courneuve – Paris, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, şi a Părintelui Mircea Filip, parohul acestei biserici.

Soborul Ierarhilor a fost alcătuit din Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, Job de Telmessos, reprezentantul Patriarhiei Constantinopolului, Înaltpreasfinţitul Ignatie al Franței, aparţinător de Patriarhia Antiohiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei al Spaniei și Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Din delegaţia Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, în care a slujit de multe ori părintele Mircea Filip, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Călin Iosip, inspector la Sectorul patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, alţi preoţi, monahi şi monahii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Slujba de târnosire a fost oficiată în limbile română şi franceză, în prezenţa a peste 1.000 de credincioşi, unii veniţi de la circa 2.000 km distanţă şi a respectat toate canoanele unei târnosiri de biserică ortodoxă, soborul preoţilor fiind de peste 40. Documentul de Sfinţire a fost redactat, separat, în două limbi, română şi franceză, şi pus în două tuburi inox diferite. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul biantin „Anastasios” din Tg. Mureş, condus de Dr. Ioachim Iustinian Simion, medic chirurg cardiolog.

Biserica Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” care a fost târnosită a fost amenajată într-o hală de arhitectul Dorel Cordoş, cumpărată de preotul paroh împreună cu credincioşii parohiei şi alţi binevoitori, iar proiectarea părţii de structură a fost concepută de Dr. Ing. Gelu Zaharia, prezent şi el la slujba de târsnosire.

Chiar dacă în exterior clădirea nu arată ca o biserică, interiorul este, însă, aşa gândit şi executat încât respectă toate exegenţele unui interior de biserică, inclusiv spațiul şi erminia planului iconografic, prin pictura realizată într-o manieră aparte. Întreaga slujbă de târnosire a fost transmisă în direct pe adresa de Facebook a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la faţa locului fiind prezentă şi o echipă de la Trinitas TV. Biserica a primit, pe lângă hramul „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur” şi „Acoperământul Maicii Domnului”, prăznuit la 1 octombrie. Părintele Mircea Filip a fost distins de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif cu cea mai înaltă distincţie mitropolitană „Crucea Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale”, iar doamna preoteasă Iulia Filip a primit Gramata Mitropolitană. La rândul său, Părintele Mircea Filip a dăruit tuturor Ierarhilor prezenţi câte o bederniţă cu Sfinţii Trei Ierarhi, Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif al Europei Centrale şi Meridionale durindu-i, în plus, şi o frumoasă icoană pictată pe piatră cu Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu