Share
Legea deputatului USR PLUS Brian Cristian va reforma modul în care vor fi plătite taxele

Legea deputatului USR PLUS Brian Cristian va reforma modul în care vor fi plătite taxele

În cadrul ședinței în plen de azi, 5 aprilie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege inițiat de deputatul USR PLUS Brian Cristian, în care este prevăzută obligativitatea de a accepta plata online, printr-un sistem electronic modern de plată la distanță precum Ghiseul.ro, a taxelor și impozitelor percepute de instituțiile publice și de operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică.

Concret, cum o să ne ajute adoptarea acestui proiect de lege?

Brian Cristian, deputat USR PLUS: “În curând vom vedea online toate taxele și impozitele pe care le avem de plătit, indiferent de instituția care le-a emis, și le vom putea plăti tot online, cu cardul. Așa vom ajunge să evităm deplasarea la ghișee și cozile interminabile.

 Peste 1 an de muncă și insistență pentru a beneficia de tehnologia modernă

 Brian Cristian: “Munca din spatele proiectului de lege prin care fiecare cetățean să aibă posibilitatea de a plăti online taxele și impozitele a început undeva prin martie 2021, când am cerut prevederi legislative directe pentru înrolarea tuturor primăriilor din Maramureș în Sistemul național electronic de plată online.

 A urmat depunerea prezentului proiect de lege în luna mai, iar apoi am trecut prin hățișul reprezentat de:

  • avizele pozitive de la toate comisiile parlamentare,
  • amendamente,
  • votul din Senat,
  • votul din Camera Deputaților.

 Mă bucur că am reușit să îmi ating obiectivul, acela de a îmbunătăți calitatea vieții românilor într-o perioadă în care e nevoie de digitalizare mai mult ca oricând.”

 Ce schimbări urmează după adoptarea proiectului de lege inițiat de deputatul Brian Cristian?

 Prin introducerea obligativității implementării sistemelor online de plăți, instituțiile publice pot alege orice formă de plată online, având decizie deplină asupra modului în care, și ce fel de soluție implementează.

Spre exemplu, Ghișeul.ro, este o platformă dezvoltată și administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, ușor accesibilă și la costuri minime pentru instituțiile publice.

Beneficiile obținute de primării prin adoptarea unor soluții de plată online a taxelor și impozitelor sunt:

– reducerea cheltuielilor operaționale,

– creșterea sumelor colectate de la cetățeni, prin încasarea simplă, rapidă și sigură,

– disponibilitate 24 ore pe zi și 7 zile pe săptămână,

– creșterea încrederii cetățenilor în administrația publică locală,

“În acest context am elaborat prezenta inițiativă legislativă al cărei scop este să ofere acces tuturor cetățenilor la beneficiile tehnologiilor moderne printr-o implementare mai rapidă a mijloacelor de plată online a impozitelor și taxelor pe întreg teritoriul României, într-un termen rezonabil de implementare de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei inițiative legislative.” ne transmite deputatul USR PLUS Brian Cristian.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu