Share
O nouă avertizare meteorologică: Cod galben de furtuni, valabil pentru zona montană a Maramureșului. Disconfortul termic rămâne „în cărți”, în regiunea noastră

O nouă avertizare meteorologică: Cod galben de furtuni, valabil pentru zona montană a Maramureșului. Disconfortul termic rămâne „în cărți”, în regiunea noastră

Vremea se va menține caldă însă instabilă în Maramureș. Vorbim despre valori termice generoase, însă nu sunt excluse manifestările de instabilitate atmosferică iar acestea se vor înregistra cu precădere în zonele montane.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, în primul și în primul rând, o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Acest cod galben va fi valabil în intervalul orar 29 iunie, ora 12:00 – 29 iunie, ora 22:00.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului.

Tot ANM a emis și un cod galben și un cod portocaliu în țara noastră. Codul galben este cel care ne interesează în mod special. El este de caniculă și disconfort termic accentuat și este valabil în intervalul 29 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 22:00. Codul galben vizează județul Satu Mare, însă efectele sale se vor vedea și în vestul Maramureșului. În intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade. În Maramureș, vom vorbi despre maxime de la 25-29 la 31 grade, cu valori resimțite de la 27-29 la 34 grade și minime de la 13-19 la 22 grade.

Mai avem și un cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat, valabil în zilele de 29 și 30 iunie. Zone afectate: Crișana, Banat și sud-vestul Olteniei. În cursul zilelor de marți și miercuri (29 și 30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade. Însă, foarte important de spus este faptul că joi (1 iulie), în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat faptul că va actualiza prezentul mesaj.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu