Share
O lansare de carte: În Baia Mare, poetul maramureșean Iacob Oniga, eveniment cultural în fața Bibliotecii Județene, din cauza restricțiilor de COVID-19! (FOTO)

O lansare de carte: În Baia Mare, poetul maramureșean Iacob Oniga, eveniment cultural în fața Bibliotecii Județene, din cauza restricțiilor de COVID-19! (FOTO)

O lansare de carte! În Baia Mare poetul maramureșean Iacob Oniga, eveniment cultural în fața Bibliotecii Județene, din cauza restricțiilor cauzate de COVID-19!

Situație mai puțin obișnuită, miercuri, în 22 septembrie. Poetul maramureșean Iacob Oniga și-a lansat cartea ”Trăiri uitate pe raftul vieții” în stradă, în fața Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Motivul îl constituie restricțiile cauzate de COVID-19.

Evenimentul era programat din timp pentru data de 22 septembrie, ora 17.00 și, după cum arată autorul, a răspuns pozitiv un număr apreciabil de cititori ai scierilor sale, dar măsurile restrictive au fost instituite recent ca urmare a creșterii incidenței cazurilor raportate la mia de locuitori. Ca atare, autorul a decis să organizeze o lansare altfel. Spicuim din mesaju autorului.

”În 22 septembrie, la ora 17.00 urma să aibă loc la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare lansarea volumului meu de poezii „Trăiri uitate pe raftul vieții”, o lansare planificată cu mai mult timp în urmă, la care a răspuns un număr apreciabil de cititori ai scrierilor mele. În cursul zilei de marți, adică în ultimul moment, a trebuit să anulez lansarea datorită prevederilor Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș care prevedea că, începând din 21 septembrie 2021 se aplică reguli restrictive severe și în cazul unor astfel de manifestări. Nu voi mai insista pe acestea fiindcă sunt arhicunoscute, iar o parte din cei care doreau să-mi fie alături, din motive obiective, nu îndeplineau în totalmente aceste măsuri draconice.

Fiind pus în fața unei astfel de decizii mi-am cerut public scuze cititorilor mei și celor care urmau să vorbească despre cartea mea și, în semn de protest, azi, la ora 16.30, îmbrăcat în negru și expunându-mi pe o bancă cărțile și afișul lansării, mi-am manifestat nemulțumirea în fața bibliotecii, față de îngroparea, discretă, a culturii, de către actuala clasă politică. Mi-a fost alături pe tot timpul desfășurării protestului fiica mea Alina Oniga. Și, cum strada are alte reguli, lumea dornică de citit a fost prezentă la manifestare, ocazie cu care a achiziționat cărți cu autograf și s-au purtat discuții privind soarta țării și despre indiferența guvernului și parlamentului față de tot ceea ce înseamnă spiritul și sufletul românesc.

Țin să mulțumesc tuturor acelor care m-au însoțit în demersul meu de protest și să-mi accepte scuzele cei cărora le-am cerut să nu fie prezenți la lansare din motive involuntare de voința mea”, arată, printre altele, poetul maramureșean Iacob Oniga cu privire la ineditul eveniment organizat efectiv în stradă, în acest context actual.

C.Ț.

Citește și

Eveniment de cultură special: În Baia Mare la Biblioteca Județeană, lansare de carte semnată de Iacob Oniga, ”Trăiri uitate pe raftul vieții”, în 22 septembrie


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu