Share
O chestiune de identitate: Comuna din Maramureș care deține una din marile atracții turistice ale județului va avea stemă! Ce semnificații are simbolistica sa!

O chestiune de identitate: Comuna din Maramureș care deține una din marile atracții turistice ale județului va avea stemă! Ce semnificații are simbolistica sa!

O chestiune de identitate: Comuna din Maramureș care deține una din marile atracții turistice ale județului va avea stemă! Ce semnificații are simbolistica sa!

O comună fără stemă care să cuprindă principalele elemente constitutive fidele trecutului istoric este o comună fără identitate. Tocmai de aceea una dintre localitățile turistice care sunt reper al Maramureșului a hotărât să își realizeze una.

Bârsana are simboluri nobile datorită idealurilor și aspirațiilor cetățenilor, transmise din generație în generație, arată autoritățile locale. În acest context, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Teodor Ștefanca privind descrierea heraldică și semnificația elementelor însumate, a primit aviz favorabil pentru aprobarea variantei finale a stemei.

Iată semnificația elementelor însumate!
-Lăcașul de cult reprezintă Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică’’ din Bârsana, ridicată în anul 1711, monument inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar cel mai important, acest simbol evidențiază credință Bârsanestilor și Nanestenilor păstrată peste veacuri;
-Poarta Maramureșană face trimitere la bogatul patrimoniu cultural al comunei și la iscusința dulgherilor și meșterilor lemnari de aici;
-Leul de aur se regăsește în blazoanele și însemnele nobiliare ale mai multor familii din Bârsana sau Nănesti și reprezintă curajul locuitorilor;
-Fasciile negre în câmp roșu fac trimitere la succesiunea cromatică a „zadiei’’ din portul feminin tradițional al zonei și simbolizează păstrarea vie a meșteșugurilor, obiceiurilor și tradițiilor;
-Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

„Sperăm să vă placă această stemă care ne va reprezenta peste tot în lume, iar acest lucru se datorează strămoșilor noștri care au făcut parte din familii nobile și ne-au transmis din generație in generație un bogat patrimoniu material și imaterial. Eu, în calitate de primar, le multumesc si le rămân profund recunoscător pentru moștenirea lăsată, care se numeste Bârsana!”, arată Teodor Ștefanca.

Comuna Bârsana va deveni astfel cea de-a 44-a unitate administrativ-teritorială din Maramureș, din totalul de 76, care va avea stemă teritorială care să o reprezinte.

În prezent, la nivelul județului Maramureș sunt 43 de unități administrativ-teritoriale care și-au concentrat istoria și tradițiile locale în stema teritorială, și anume: Municipiul Baia Mare, Baia Sprie, Borșa, Dragomirești, Săliștea de Sus, Seini, Șomcuta Mare, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus, Ariniș, Băița de sub Codru, Băiuț, Băsești, Bicaz, Bistra, Bocicoiu Mare, Boiu Mare, Câmpulung la Tisa, Cernești, Cicârlău, Coaș, Coltău, Copalnic-Mănăștur, Dumbrăvița, Fărcașa, Gârdani, Groși, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Mireșu Mare, Oarța de Jos, Oncești, Petrova, Recea, Remetea Chioarului, Sarasău, Săcălășeni, Strâmtura, Suciu de Sus, Vadu Izeu, Valea Chioarului și Vima Mică.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu