Share
Numeroși maramureșeni au marcat Ziua Internațională a Mediului printr-o drumeție la Creasta Cocoșului

Numeroși maramureșeni au marcat Ziua Internațională a Mediului printr-o drumeție la Creasta Cocoșului

Luni, 5 iunie, iubitorii de natură de pe întreg mapamondul, au celebrat Ziua Internațională a Mediului. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) în anul 1972 și reprezintă un mijloc important de stimulare a locuitorilor planetei și a factorilor de decizie politică în vederea protejării naturii.

Înacest context internațional, la inițiativa Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, la care au aderat numeroși colaboratori (Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Colegiul Tehnic C.D. Nenițescu Baia Mare, Societatea Geologică a României, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, Clubul de turism Creasta Cocoșului și Asociația EcoLogic) a fost organizată o excursie, la cea mai cunoscută, titrată și în mod cert vizitată arie naturală protejată din județul Maramureș – Rezervația naturală Creasta Cocoșului.

Participanții au fost așteptați la ora 09:00 în stația de autobuz de lângă Sala Sporturilor din Baia Mare, iar de acolo au fost conduși în zona Pasului Gutâi – Hanul Țentea (fost Pintea Viteazul), unde grupul s-a mărit considerabil cu drumeții ajunși acolo cu autoturismele personale.

„Bucurându-ne de o vreme însorită, perfectă pentru o drumeție în natură, am pornit efectiv pe traseu în jurul orei 10:00. După parcurgerea porțiunii de traseu din zona împădurită, am ajuns în Poiana Boului, unde, admirând în zare silueta Crestei, la joncțiunea traseului cu așa-numitul Drum al Măriuții, am poposit. Aici, în apropierea fostei borne istorice a drumului amintit, participanții au primit informații despre semnificația acestui drum, care lega Maramureșul de unele dintre marile capitale vest-europene și despre importanta mineralului exploatat în salinele din Maramureș – sarea gemă – de asemenea, pe aici „exportat” către vest. Traseul a continuat pe lângă abruptul numit „Sărita Pintii”, iar la intrarea în zona împădurită am poposit din nou câteva minute, pentru a ne trage sufletul, în vederea urcușului final. Panourile informative de la intrarea în rezervație sunt bine întreținute, la fel ca și balustrada din lemn și amenajările potecii tematice, realizată în perioada în care Asociația EcoLogic era custodele ariei naturale protejate.

Ajunși la baza Crestei, în zona platoului vulcanic al Munților Gutâi, participanții au fost individual răsplătiți, cu mult-așteptatul sandwich, din propriul rucsac. După momente de odihnă binemeritate, sub generoasele raze ale soarelui, au urmat sesiuni foto în preajma stâncilor semețe, din zona cea mai accesibilă, situată în parte sud-estică a Crestei. A urmat un nou ghidaj informativ, ilustrat prin hărți geologice și turistice, în care turiștii au aflat detalii despre constituția geologică a zonei și procesele care au concurat la formarea Crestei Cocoșului, aspecte administrative și istorice ale rezervației naturale, precum și despre alte elemente naturale de biodiversitate, care se găsesc pe teritoriul aferent. Cei aproximativ 55 de participanți la drumeție, cu vârste cuprinse între 7 și 70 de ani, s-au bucurat de o zi splendidă, de neuitat, iar oboseala acumulată a fost repede îndepărtată de frumusețea priveliștilor oferite de minunații noștri Munți Gutâi!

Mulțumim tuturor participanților la acest eveniment!” – se precizează pe pagina Muzeului de Mineralogie.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu