Share
Nordul Maramureșului, sub asediul COVID-19: 3 cazuri noi în 2 zile în Sighet. Reacții dure din Săpânța

Nordul Maramureșului, sub asediul COVID-19: 3 cazuri noi în 2 zile în Sighet. Reacții dure din Săpânța

S-a tot vorbit, în ultimele zile, despre situația din zona Sighetu Marmației – Săpânța, unde s-au înregistrat, mai mult ca în alte zone, cazuri de infectări cu COVID-19. Care este adevărul?

În primul rând, trebuie să înțelegem că focar epidemiologic înseamnă tot ce e de la 3 cazuri în sus.

La Săpânța, conform surselor DirectMM.ro, este vorba despre un total de 6. La sluba de înmormântare a doamnei Zapca a participat multă lume, însă, spun sursele noastre, s-a păstrat distanțarea socială. Problema a fost la slujba de înmormântare a bunicului secretarei de la școală. Acolo a fost multă lume, inclusiv două măicuțe de la Moiseni, una fiind stareța, ambele, ulterior, confirmate cu COVID-19. Se presupune că de aici s-ar fi infectat directoarea școlii. Oficial, până în prezent, nu se pune problema carantinării comunei, întrucât sunt numai 19 cazuri de autoizolare.

La Sighetu Marmației, situația se întrepătrunde cu Săpânța. Două asistente medicale de la Spitalul Municipal, originare din Săpânța, au participat la acea înmormântare. Ele ar fi fost confirmate pozitiv. În prezent, la Spitalul Municipal Sighetu Marmației, sunt 5 persoane internate cu COVID-19, 4 din Săpânța, din care cele 2 asistente, și 1 din Sighetu Marmației, de asemenea asistentă medicală, contact la celelalte două.

Aceste informații sunt obținute pe surse, motiv pentru care rugăm oricare dintre părțile menționate, dar și autoritățile locale și județene să emită un punct de vedere, pe care îl vom publica. Însă, trebuie să vă spunem că ne-a fost remis un comunicat de presă din Săpânța. Îl redăm în integralitate!

„În ultimele zile, anumite persoane acreditează, în mod tendențios și eronat, ideea că Săpânța reprezintă un pericol și cer să fie luate măsuri radicale. Intenția lor e generată de o psihoză Covid 19, cât și de dorința de a lovi în acest simbol turistic național. În realitate, localitatea și-a reluat firescul vieții, autoritățile monitorizează cu celeritate cazurile, care sunt infime. Nu ne găsim într-un pericol existențial! Săpânța, cu toate obiectivele turistice și frumusețile sale naturale, își așteaptă turiștii și pelerinii, cu dragoste și responsabilitate. De asemenea, cerem în mod expres, desfășurarea slujbelor religioase în lăcașurile de cult, și respectarea de către autorități a autonomiei Bisericii, ca partener al statului și instituție fundamentală a acestui neam. Să avem simțul echilibrului și declarațiile pe care le facem, să fie în deplină cunoștință de cauză. Dumnezeu să ne ocrotească! Semnează Preot Paroh Iustin Leon Luțai – Parohia Ortodoxă Săpânța ,Maica Stareță Agnia Ciuban – Mănăstirea Sâpânța Peri”, au explicat semnatarii.

Așteptăm, oficial, finalul anchetei epidemiologice!

Poate, de această dată, Direcția de Sănătate Publică Maramureș se va sinchisi să ne răspundă, punctual, întrebărilor noastre. Ca fapt divers, în 12 și 13 iunie, s-au confirmat 3 cazuri noi în Maramureș. Dacă vă întrebați de unde, vă spunem noi, tot pe surse: Sighetu Marmației!

Vom reveni!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu