Share
„Moșii de vară”: Are loc pomenirea de obște a celor plecați dintre noi la cele veșnice

„Moșii de vară”: Are loc pomenirea de obște a celor plecați dintre noi la cele veșnice

În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh (a Rusaliilor sau a Cincizecimii) are loc pomenirea de obște a celor trecuți dintre noi la cele veșnice, zi cunoscută sub denumirea de „Moșii de vară”.

Din punct de vedere liturgic și nu numai, este o zi foarte importantă deoarece creștinii, prin mijlocirea slujitorilor bisericești în cadrul ecteniilor și a Slujbei Parastasului de obște, pomenesc pe toți cei adormiți întru nădejdea Învierii și a vieții veșnice, a părinților, a moșilor și strămoșilor noștri, pe cei care îi știm și pe cei pe care nu îi cunoaștem. Singura „cunoaștere” între și dintre noi este raportată la aceeași mărturisire a dreptei credințe, a Preasfintei Treimi, a Maicii Domnului și a Sfinților, o mărturisire și făptuire care fac parte din cultul divin public.

Să ne rugăm pentru cei adormiți pentru ca și alții, văzând exemplul și faptele nostre, la momentul potrivit, să se roage pentru noi, într-o continuă revărsare a luminii în rugăciune!

Uneori, poate și noi, slujitorii, mai uităm să le amintim credincioșilor faptul că pomenirea celor adormiți la soroacele cuvenite are o importanță covârșitoare înaintea scaunului de judecată a lui Dumnezeu, a sufletelor care se află în zona „migratoare” dintr-un loc mai întunecat, într-un loc mai luminos, aerisit, până la Judecata Universală a lui Dumnezeu.

În concluzie, există un „tărâm” al celor vii şi unul al celor adormiți, iar podul care le uneşte este IUBIREA!

Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu