Share
Moment important: A fost resfințită biserica monument UNESCO din Plopiş (FOTO)

Moment important: A fost resfințită biserica monument UNESCO din Plopiş (FOTO)

La Plopiş, satul în care s-a născut Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, în urmă cu 100 de ani, au avut loc sâmbătă, 29 mai, o suită de manifestări centenare: resfinţirea bisericii în care a fost botezat Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, monument istoric de peste 200 de ani; un Parastas la mormântul părinţilor săi după trup; inaugurarea Casei Memoriale „Justinian Arhiepiscopul”; dezvelirea bustului în bronz, amplasat între casa memorială şi noua biserică; atribuirea numelui „Justinian Arhiepiscopul” şcolii gimnaziale din localitate.

Scurt istoric

Un istoric al sfântului locaş, care spune multe despre vremuri şi stăpânire, a fost scris în vechiul Hrisov din Sfânta Masă de piatră a sfântului locaş de închinare. Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Plopiș, Protopopiatul Lăpuş, s-a ridicat între anii 1798-1811, prin jertfa bunilor credincioși din sat și a preoților Mihai Damian (1758-1805) și Ioan Danciu (1805-1837). Şi a acest lucru nu din vina credincioşilor, pentru că dorinţa lor de a edifica o nouă biserică a fost mult mai veche, de pe la anul 1760, dar autoritățile habsburgice au interzis acest lucru, iar materialul lemnos a stat adunat aproape 40 de ani pe locul numit „Pe Dâmburi”, rămânând din lemn doar inimă de stejar.

Lemnul a fost transportat în acel loc cu câte șase perechi de boi de pe locul numit „Igălău”, scrie în documentul de sfinţire al sfântului locaş de închinare. La data construirii bisericii, comunitatea număra aproximativ 200 de suflete (49 de familii). Buni lemnari şi cunoscuți pentru frumoasele lăzi de zestre făcute în sat, cu care au împânzit ținutul, credincioșii ortodocși din localitatea Plopiș încep, în anul 1798, cu propriile lor puteri, edificarea acestei biserici, înlocuind vechea biserică de lemn care era neîncăpătoare. La 12 noiembrie 1811, spre bucuria celor 49 de familii-ctitor, are loc sfințirea bisericii. Datele privind sfințirea bisericii sunt extrase din Hrisovul aflat în piciorul Sfintei Mese, întocmit cu ocazia acestei sfințiri.

Dimensiunile bisericii sunt foarte bine proporționate și echilibrate: 17 m lungime; 7 m lățime și 47 m înălțime, fiind una dintre cele mai închegate și unitare construcții religioase din lume, după cum spun specialiştii. Ca urmare, în anul 1955, a fost trecută în rândul Patrimoniului Național, iar în anul 1999 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În primăvara anului 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian Chira (fiu al satului Plopiș) și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin Hodea Sigheteanul, pe atunci Arhiereu-Vicar, preotul paroh Daniel Vasile Pop a inițiat un proiect de restaurare, consolidare și punere în valoare a bisericii. Lucrările pregătitoare ale proiectului (documentație și avize) au durat 3 ani (2014-2017) şi în decembrie 2017 proiectul este aprobat, iar în ianuarie 2018 încep lucrările. Proiectul s-a derulat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5.

Principalele lucrări care s-au făcut în funcție de necesitatea asigurării rezistenței întregii construcții sunt următoarele: asigurarea rezistenței fundației din beton armat sub tălpile transversale; întărirea tălpilor transversale din lemn de stejar; înlocuirea elementelor din lemn de stejar care au fost deteriorate; schimbarea învelitorii din şindrilă care a fost bătută în patru straturi; revizuirea și repararea crucilor; înlocuirea instalației de paratrăznet veche cu o instalație prevăzută cu prevectron; consolidarea intersecțiilor grinzilor principale ale turnului cu încorsetări metalice; executarea forajelor în pereții de lemn și montarea tiranților metalici; efectuarea lucrărilor de conservare și restaurare pictură pe lemn și iconostas; lucrări la sistemele de siguranță la incendiu, bazin apă, hidranți etc. Toate aceste lucrări s-au făcut sub păstorirea preotului paroh Daniel Vasile Pop, născut în localitatea Dănești, comuna Șișești.

210 ani de la prima sfințire

Biserica nu a avut, însă, puse în pristol Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici. Slujba de sfinţire a fost făcută de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. S-au împlinit 223 de ani de la punerea pietrei de temelie, 210 ani de la prima sfințire și 100 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire Justinian Arhiepiscopul, Părintele nostru.

Târnosirea bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Plopiş a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, pe un podiul special  amplasat în faţa bisericii, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, înconjuraţi de un mare sobor de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte: Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Episcopie şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclasiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Dr. Iustin Tira, vicar eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Daniel Tirean, inspector eparhial financiar intern, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Pr. Ioan Pop, proinconsilier eparhial administrativ şi proinsecretar eparhial, Pr. Daniel Vasile Pop, parohul din Plopiş, Pr. Mihai Gheduţiu, secretarul Protopopiatului Lăpuş, Pr. Mihai Tira, preşedintele executiv al Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul”, Pr. Dumitru Iuga din Săcel, Pr. Andrei Chira din Cavnic, Pr. Cornel Pop din Soconzel, Pr. Ioan Sălnicean din Brebeni, Pr. Mădălin Bontoş din Sighetu Marmaţiei – Câmpu Negru, fiii ai satului, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural-teologic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”,  Arhid. Gherasim Nap, şeful cabinetului Arhiereului-Vicar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social, alţi preoţi invitaţi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, fost preşedinte al Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, a rostit cuvântul de învăţătură, pornind de la explicarea Sfintei Evaghelii a zilei:

„În Evanghelia de azi cuvântul central este adevărul, a spus Părintele Profesor Ioan Chirilă. Şi ceea ce aţi mărturisit acum (Adevărat a Înviat n.n.). Este adevărul fundamental al devenirii noastre din fii ai lumii acesteea în fii ai lui Dumnezeu. În fii ai Învierii. În părtaşi ai Celui care a strălucit din mormânt. Părtaşi ai Mântuitorului Iisus Hristos.”

La final s-au pferit distincţii pentru cei implicaţi în restaurarea totală a bisericii.

După încheierea Sfintei Liturghii, cei doi Ierarhi, împreună cu soborul, au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul părinţilor Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Ilie şi Maria, situat în cimitirul bisericii, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu