Parcarea de pe Gheorghe Șincai din Baia Mare – teren public sau măr al discordiei? - 47 minute în urmă
Prognoza Meteo - 1 oră în urmă
De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - 2 ore în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 11 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 11 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 12 ore în urmă
Părintele Irineu Bârle de la Mănăstirea Prislop, cetățean de onoare al comunei Boiu Mare; Este foarte cunoscut și iubit pentru activitatea sa spirituală, socială și culturală - 13 ore în urmă
Îndrăgita artistă Paula Seling, propusă pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 13 ore în urmă
Un patriot cu buget de Hollywood - 14 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, invitate în cadrul evenimentului „Glasuri Pascale” - 15 ore în urmă
Maramureșeni prezenți la șezătoarea „Din lada de zestre a satului”, organizată la Mănăstirea Ortodoxă „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca
Sâmbătă, 22 martie, de la ora 10:00, Mănăstirea Ortodoxă „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca va găzdui șezătoarea „Din lada de zestre a satului”.
Participanții vor avea ocazia să descopere meșteșuguri tradiționale și să ia parte la ateliere de încondeiat ouă și pictură pe sticlă. Meșterii populari și producătorio agricoli locali vor oferi produse specifice zonei. Atmosfera va fi animată de artiști autentici care vor interpreta pricesne și cântece tradiționale asociate sărbătorilor pascale. Acest eveniment își propune să readucă la viață tradițiile satului românesc, inspirându-se din întâlnirile autentice organizate în postul Paștelui de acum un secol.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș (manager prof. Lucian Claudiu Iluț) este partener în organizarea acestui eveniment deosebit. Astfel, la manifestare va participa Diana Denisa Țicală (foto) din Coruia, angajată a Centrului, dar și meșteri populari din Țara Lăpușului, Țara Maramureșului și Chioar.
„Așteptăm maramureșenii de la Cluj sa ne treacă pragul. Vom fi acolo cu mult drag pentru a povesti, lucra și a ne bucura de frumusețea satului se altă dată.
Liliana Ghilvacs – olărit
Calina Marzac și Reghina Cosma – încondeiat ouă
Maria Brete – cusături
Butcure Viorelia – podoabe
Cristina Macioca – pictură”, spune Diana Denisa Țicală.
„Vă invităm cu drag să pășim împreună în lumea de altădată, acolo unde inima satului bătea în șezători, la ceas de seară, când mâinile harnice coseau, împleteau și rosteau rugăciuni.
Ne dorim să readucem la lumină obiceiurile și tradițiile din casele țăranilor cu frică de Dumnezeu, așa cum se pregăteau odinioară pentru Înviera Domnului Iisus Hristos. Vrem să-i purtăm pe cei mai vârstnici înapoi în vremea copilăriei lor și să le arătăm celor tineri cum, cu smerenie și pricepere, femeile satului coseau prosoape cusute pentru biserică, împodobeau icoanele și învățau unii de la alții meșteșuguri și taine transmise din generație în generație.
Vom povesti despre cozonacul și pâinea de Paști, despre curățenia de primăvară, despre schimbul de rețete cu bucate de post și despre cum, în serile de șezătoare, satul întreg se pregătea sufletește și gospodărește pentru Sărbătoarea Învierii.
Vom coase împreună tindele și prosoapele pentru icoane, vom picta icoane pe sticlă și vom învăța meșteșugul încondeierii ouălor, păstrând vie arta populară autentică.
În atmosfera caldă a șezătorii, pricesnele și cântecele de jale, rostite cândva la priveghiuri și în Vinerea Mare, vor răsuna din nou, alături de rugăciunile șoptite la lumina opaițului. Vom afla cum preotul satului îi învăța pe săteni Prohodul Domnului, cântat cu evlavie și durere în biserică, în Vinerea Mare”, transmit organizatorii.
L.C.H.
Foto arhivă (Sursa: Gabriel Motica)