Share
Meteo 14 zile Estimări: Vremea în aria din Maramureș încă se va menține apropiată multianualelor de februarie! Iată statistica specială în vigoare!

Meteo 14 zile Estimări: Vremea în aria din Maramureș încă se va menține apropiată multianualelor de februarie! Iată statistica specială în vigoare!

Meteo 14 zile Estimări: Vremea în aria din Maramureș încă se va menține apropiată multianualelor de februarie! Iată statistica specială în vigoare!

Apropiată și cu ușoare fluctuații în Maramureș. În acest moment, vorbim despre vreme normală pentru luna februarie, pe alocuri și doar în unele zile și pentru scurt timp, poate mai caldă puțin decât ar indica mediile multianuale. Abaterea ar putea trece neobservată, per ansamblu. Dar vom avea încălzire din a doua parte a săptămânii și precipitații, iar apoi se va reveni către normal. Această situație este firească pentru luna februarie.

Condițiile meteorologice în prezent

În 13 februarie, am avut maxime de 1-2-3-4 grade, iar minimele de la -9, -7 la -5, -4 grade. Minimele nopții, -9 grade la stația meteo Iezer și -7 grade în Pasul Prislop. La orele dimineții, aveam valori negative, dar apropiate de pragul de îngheț, în Baia Mare, spre exemplu, erau -0,4 grade. În 14 februarie, maximele vor fi de 1-2-3-4 grade, iar minimele de la -9, -7 la -5, -4 grade. Stratul de zapada măsoară 45 cm la stația meteo Iezer, 24 cm la Cavnic, 21 cm în Pasul Gutâi, 16 cm la Băiuț, 13 cm la Firiza, 12 cm pe Valea Vaserului, 11 cm în Baia Borșa, 8 cm la Groșii Țibleșului, 5 cm în Poiana Borșa, la Târgu Lăpuș, Moisei și Valea Vișeului, 2 cm la Ocna Șugatag.

14 zile, estimările meteorologice

Așadar, în 14 februarie, maximele vor fi de 1-2-3-4 grade și minimele de la -9, -7 la -5, -4 grade. Situația se va repeta în 15-16 februarie. În 17-20 februarie, maximele vor urca la 7-9 grade, iar minimele vor fi de 1-2-3-4 grade. Vom avea averse, de ploaie la deal și câmpie și precipitații mixte, la munte. Apoi, valorile termice vor reveni la valorile actuale. Iată ce arată estimările pe două săptămâni ale ANM! Valorile termice diurne vor fi în creștere în prima jumătate a intervalului și din nou după data de 22 februarie. La începutul primei săptămâni, mediile maximelor vor fi apropiate de normal, 1-2-3-4 grade, iar spre sfârșitul acesteia vor ajunge la 7-9 grade. Se vor menține în tot acest interval până către 20 februarie, după care va urma o scădere ușoară, dar apoi vor fi din nou în creștere până la medii de 7-9 grade. Minimele termice vor avea variații mai ales în prima jumătate a intervalului și vor fi în mare parte negative, dar apropiate în general de normele perioadei. Mediile acestora vor oscila între -4, -3, -2, -1 grad/ grade și 1-2-3-4 grad/ grade, cu cele mai calde nopți în intervalul 19-20 februarie. Probabilitatea pentru precipitații mai ales sub formă de ploaie la deal și câmpie, dar sunt posibile și ninsori scurte, și la munte sub formă de lapoviță și ninsoare va fi în creștere în intervalul 18-21 februarie și după data de 24 februarie, arată modelele meteo actuale existente în prezent.

4 săptămâni, estimările meteorologice

Dar iată ce arată estimările pe patru săptămâni! Săptămâna 1 (13-20 februarie). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, față de media celor mai recenți 20 ani, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în nord-estul țării. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Excepție va face nordul extrem, unde cantitățile de precipitații vor fi local excedentare, iar valorile termice mai apropiate de normal. Săptămâna 2 (20-27 februarie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice, în cele intracarpatice fiind mai apropiate de normal. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, centrale, dar mai ales în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Săptămâna 3 (27 februarie-7 martie). Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Săptămâna 4 (7-14 martie). Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. În concluzie. Vor fi fluctuații termice, tendința fiind de vreme apropiată de normal, cu pusee de căldură. Totodată, vom avea episoade cu precipitații, dar care vor fi preponderent sub formă de ploaie la deal și câmpie și de lapoviță și ninsoare la munte. Local, ar putea fi excedentare. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu