Share
Meteo 14 zile Estimări: Vremea în aria din Maramureș, chiar capricioasă, se menține apropiată, însă, de medii! Iată statistica specială în vigoare!

Meteo 14 zile Estimări: Vremea în aria din Maramureș, chiar capricioasă, se menține apropiată, însă, de medii! Iată statistica specială în vigoare!

Meteo 14 zile Estimări: Vremea în aria din Maramureș, chiar capricioasă, se menține apropiată, însă, de medii! Iată statistica specială în vigoare!

Vreme caracterstică de martie/aprilie în județul Maramureș! Adică, vom avea parte de fluctuații termice consistente în viitorul apropiat, dar și alternanță de perioade cu soare și perioade cu cer noros și precipitații, local tot alaiul de forme de precipitații caracteristice pentru primăvară, fapt normal pentru perioada calendaristică! Ca atare, este perfect normal să avem atenționări valabile!

Vremea acum

Concret, în Maramureș, în 27 martie, vom avea maxime de la 7-9-13-14 grade și minime de la 1-2-3-4 grade. Vor cădea precipitații însemnate cantitativ pe arii mari. Acestea vor fi ploi, lapovițe și ninsori. În 28 martie, maximele vor fi de 4-5 la 7-9 grade, iar minimele de la -4, -3, -2, -1 grad/grade. În 29 martie, maximele vor fi de 4-5 la 7-9 grade, iar minimele de la -4, -3, -2, -1 grad/grade. În 30 martie vom reveni la maxime de la 4-5 la 7-9 grade și minime de la 1-2-3-4 grade, dar vor reveni și ploile. Ca atare, în 31 martie, maximele vor fi de la 7-9-13-14 grade și minimele de la 1-2-3-4 grade.

Atenționări meteorologice

Avem, în primul rând, informare meteorologică de specialitate, valabilă în intervalul 27 martie, ora 06 – 29 martie, ora 21. Fenomene vizate: intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheț la sol și brumă. În intervalul menționat, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare. Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol. Mai avem și un cod galben de intensificări ale vântului pentru marile altitudini, în intervalul 27 martie, ora 06 – 27 martie, ora 23. În intervalul menționat, local și temporar în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității. Codul galben de intensificări ale vântului se va generaliza în tot Maramureșul, în intervalul 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23. În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h.

Atenționări hidrologice

Iar fiindcă avem precipitații, avem și atenționare hidrologică de pericol de inundații. Fenomene vizate: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție. Codul galben va fi valabil în intervalul 27.03.2023 ora 10:00 – 28.03.2023 ora 12:00. În Maramureș va viza bazinele hidrografice Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat astăzi estimările pe 14 zile care sunt valabile pentru Maramureș. Dar vom publica și perspectiva estimărilor pe 4 săptămâni!

Estimările speciale

Estimările pe 14 zile. Săptămâna va debuta cu o răcire semnificativă a vremii, când mediile maximelor vor coborî de la 7-9-13-14 grade spre 1-2-3-4 grade la mijlocul acesteia, iar mediile minimelor, de la 1-2-3-4 grade spre -4, -3, -2, -1 grade. Va urma o încălzire treptată până în data de 1 aprilie, astfel că maximele vor ajunge spre medii de 7-9-13-14 grade și minimele în jur de la 4-5 la 7-9 grade. Vor fi mici fluctuații, dar în mare parte regimul termic va rămâne cam același. Și mediile nocturne vor coborî spre 1-2-3-4 grade în jurul lui 5 aprilie, apoi vor crește ușor spre valori mediate în jurul a 4-5 la 7-9 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele 2 zile de prognoză și din 31 martie până în 4 aprilie. Până la finalul celei de a doua săptămâni, vor fi posibile precipitații slabe și pe arii restrânse. Estimările pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (27 martie-2 aprilie). Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, estice, sud-estice, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 2 (2-9 aprilie). Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile estice, sudvestice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Săptămâna 3 (9-17 aprilie). Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile. Săptămâna 4 (17-24 aprilie). Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane. În concluzie. Vreme caracteristică de primăvară. Soare, dar și ploi. Cald, dar și frig. Vreme caracteristică anotimpului de tranziție!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu