Trei adolescenți au inventat un frigider care funcționează fără electricitate - 1 oră în urmă
Prognoză ANM: Cum stăm cu vremea în Maramureș în următoarele două săptămâni - 4 ore în urmă
Atelierele copiilor la Muzeul Satului Maramureșean - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: De la Emaus, înspre Ierusalim; de la biserică, spre casă! - 5 ore în urmă
De paște, ciocolata a fost mai scumpă ca niciodată - 5 ore în urmă
Bisericile din Maramureș au fost neîncăpătoare în aceste zile ale Praznicului Învierii Domnului - 5 ore în urmă
„Ce ești mândruț supărat”: Doi tineri talentați – Iulia Hotea și Răzvan Cizmar – au lansat un frumos proiect muzical - 5 ore în urmă
Andreea Ghițiu şi Gabriela Ardusătan au lansat „Danțu’ coşercilor” - 6 ore în urmă
Deți Iuga este imaginea evenimentului „MândrIE maramureșeană 2025” - 6 ore în urmă
Concert cu Nora Deneș, Călin Ionce și Dan Secheli - 7 ore în urmă
Memorandistul Teodor Mihali, evocat la Boiu Mare într-un eveniment aniversar
În data de 15 martie 2025, comunitatea din Boiu Mare a celebrat cu mândrie 170 de ani de la nașterea lui Dr. Teodor Mihali, o personalitate marcantă a istoriei românești, originar din satul Prislop, parte a comunei Boiu Mare. Evenimentul omagial a fost organizat de Școala Gimnazială „Dr. Teodor Mihali”, instituție ce poartă cu onoare numele acestuia, și a reunit elevi, cadre didactice, oficialități locale și membri ai comunității, care au adus un omagiu celui ce a contribuit semnificativ la promovarea culturii și identității naționale.
Dr. Teodor Mihali s-a născut la 15 martie 1855 în satul Prislop, și a urmat studiile liceale la Baia Mare și Cluj, continuându-și educația la Facultatea de Drept a Universității Franz Joseph din Cluj, unde a obținut doctoratul în drept în 1883.
Membru activ al Partidului Național Român din Transilvania, a fost unul dintre semnatarii Memorandumului din 1892, document prin care liderii români solicitau drepturi egale pentru românii transilvăneni în cadrul Imperiului Austro-Ungar. De asemenea, a deținut funcția de primar al Clujului și a fost vicepreședinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1918, contribuind la înfăptuirea Marii Uniri.
În cadrul evenimentului, participanții au evocat realizările lui Dr. Teodor Mihali, subliniind rolul său în promovarea drepturilor românilor și în dezvoltarea culturală a comunității. Elevii școlii au prezentat momente artistice dedicate memoriei sale,
iar oficialitățile locale au evidențiat importanța păstrării și promovării valorilor naționale. Evenimentul a fost un prilej de reflecție asupra istoriei locale și a contribuției personalităților marcante la formarea identității naționale.
Vasile Petrovan