Share
Medalii obținute de Academia de Șah Maramureș la Covasna

Medalii obținute de Academia de Șah Maramureș la Covasna

Stațiunea Covasna a găzduit o nouă ediţie a Campionatului Naţional de Şah pentru Echipe Mixte de Copii şi Juniori.

Timp de 4 zile, 22-26 mai, aproximativ 200 de copii între 8 şi 14 ani și-au exprimat dibăcia în acest joc al perspicacităţii, animaţi atât de pasiunea pentru şah, cât şi de dorinţa de a aduce puncte preţioase clubului pentru care jucau, arată Academia de Șah Maramureș. Deşi destul de rare, astfel de concursuri pe echipe au un parfum aparte, augmentând importanţa coeziunii grupului, dar şi concentrarea forţelor individuale pentru un ţel comun. Deşi vorbim de un club recent înfiinţat, relaţiile personale preexistente între componenţii acestei familii sportive, Academia de Şah Maramureş, au generat o atmosferă foarte plăcută, ceea ce probabil a contribuit la rezultatele de excepţie.

În grupa de 8 ani, echipa Academiei de Șah Maramureș a fost alcătuită din următorii conform numerelor de pe tricou (aşezarea pe mese): Ştefan Grigorescu, Rareş Foral, Viktor Szabó, Tanya Lazăr. ”Bobocii noştri au avut de înfruntat 7 echipe printre care puternicele formaţii bucureştene, Oxygen şi Universitar. Dincolo de emoţiile inerente unei astfel de întreceri, doi dintre puşti au avut probleme de sănătate ( chiar şi o vizită în spitalul braşovean ) , devotamentul şi abnegaţia lor pentru o cauză comună merită evidenţiate. Ei au reuşit 5 victorii clare, un meci egal (cu campionii de la Oxygen) şi o înfrângere în faţa universitarilor bucureșteni. Ştefan, Viktor si Tanya au fost răsplătiţi cu medalia de argint în clasamentul corespunzător pe mese, iar Rareş, abia revenit de la cantonamentul Federaţiei Române de Şah şi cu serioase probleme de sănătate, a obţinut al 3-lea punctaj. Dacă pentru cei 3 băieti vorbim de o anumită confirmare, Tanya a fost surpriza deosebit de plăcută . Intrată mai de curând în mirifica lume a şahului, ea a reuşit să se impună în faţa unor fete cu experienţă competiţională mult mai mare. Un loc 3 foarte valoros pentru care toti cei 4 copilaşi şi-au adus aportul”, arată Academia.

La categoria de vârsta sub 10 ani, Academia de Şah Maramures a înscris pe foaia de joc următoarea formulă: Alex Paşca, Cătălin Șuteu, Răzvan Bercu ( 9 ani ), Marchiş Carla ( 8 ani ). ”Cei 4 băimăreni au format un angrenaj cu adevarat bine sudat, în care o eventuală rară înfrângere a unui jucător era imediat compensată de ceilalţi. Ca urmare tânăra noastră echipă a adunat 6 victorii și un meci egal, fiind declarată campioana României în grupa celor sub 10 ani. Alex Paşca a reuşit să-l învingă pe Larion Iustin, campionul Romaniei la individual şi să ocupe primul loc pe masa de top. Carla, deşi mai mică decât majoritatea fetelor pe care le-a întâlnit, s-a impus autoritar. Evoluţiile foarte reuşite ale lui Cătălin şi Răzvan, locul 2 în clasamentele pe mese au făcut ca la premiere să aplaudăm frenetic urcarea pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a echipei Academia de Şah Maramureș”, arată Academia.

A 3-a reprezentată a Academiei a participat în ”grupa regină”, cea sub 14 ani, ea având in compoziţie pe: Sara Şunea ( 12 ani ), Marian Mureșan, Andrei Năsui ( 13 ani ), Maia Moldovan. ”Cu 2 fete in componenţă şi cotată iniţial cu a 3-a şansă, tânăra noastră echipă a evoluat impresionant, adjudecându-şi titlul cu o rundă înainte de încheierea competiţiei. Lucru mai rar întâlnit, toţi cei 4 copii au strâns puncte însemnate la Elo. Venită direct din cantonamentul Federaţiei Române de Şah, Sara a jucat pe prima masă, contribuind major la succesul echipei. Acest concurs a fost şi ultimul în format clasic înainte de Campionatul European pe Echipe sub 12 ani din Rodos. Marian şi Maia au realizat cele mai bune punctaje între cei de pe mesele 2 respectiv 4, iar Andrei a încheiat neînvins şi a obținut medalia de bronz pe masa a 3-a”, arată Academia.

Aşadar, pur sportiv vorbim de un bilanţ incredibil, 2 medalii de aur şi un loc 3, dar mai ales de crearea unui cadru în care fiecare copil să se simtă bine şi să se poată dezvolta şahistic şi uman.

”Le suntem recunoscători copiilor şi părintilor pentru eforturile, prietenia, colegialitatea dovedite. De apreciat şi efortul deosebit al antrenorului Academiei, Gergely Szabo, care revenit direct din Canada, cu alt fus orar, şi-a chibzuit bine timpul încât sa-i poată sfătui pe micii şahişti. De astfel, îi mulțumim și lui Cătălin Ardelean, care reîntors din cantonamentul de la București, cu marele maestru indian Ramesh, a ajutat la pregătirea partidelor. Le mulţumim antrenorilor din privat a copiilor pentru contribuția adusă, precum și cluburilor Tinerii Lei, respectiv CSM Ploieşti, care prin împrumutul Carlei Marchiş şi a lui Ştefan Grigorescu au contribuit direct la aceste reuşite, dar ne-au confirmat indirect şi încrederea pe care ne-au acordat-o în ceea ce dorim să construim la Academia de Şah Maramureş”, mai arată clubul băimărean.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu