Share
Măsuri de relaxare: Terasele din Baia Mare, luate cu asalt în 1 iunie. „Cu greu am găsit un loc liber” (GALERIE FOTO)

Măsuri de relaxare: Terasele din Baia Mare, luate cu asalt în 1 iunie. „Cu greu am găsit un loc liber” (GALERIE FOTO)

Ziua de 1 iunie a avut mai multe conotații pentru români. Întâi de toate, a fost zi liberă prevăzută prin lege, iar mai apoi, a intrat în vigoare setul doi de măsuri de relaxare în contextul pandemiei COVID-19. Iar printre măsurile cele mai așteptate s-a numărat redeschiderea teraselor.

A fost, așadar, prilej bun pentru băimărenii să iasă din case. Aleile parcurilor din municipiu și principalele bulevarde au construit un veritabil furnicar urban. Însă, de departe, cele mai asaltate zone au fost cele în care se află unități de alimentație publică. Terasele au fost dotate cu dozatoare cu dezinfectant, iar cei care au dorit să meargă la toaleta din interior au fost obligați să poarte mască de protecție (aceasta este obligatorie în spațiile închise). Ar fi de menționat că nu peste tot s-au cerut datele personale pentru a sta la terasă și nici nu a fost nevoie peste tot de rezervare.

În Centrul Vechi al municipiului, spre exemplu, la orele după amiezii, cu greu puteai găsi un loc de parcare. Cât despre terase, acestea au fost neîncăpătoare. Așezate pentru a respecta principiul distanțării sociale, mesele libere au fost la mare căutare, însă au lipsit (aproape) cu desăvârșire. Aceeași situație a fost și pe strada Școlii, unde se află, probabil, cele mai multe terase pe metru pătrat din Baia Mare. Cu toate că vremea de afară nu a fost de-a lungul zilei prea generoasă, băimărenii au ieșit pentru a degusta o înghețată, un suc, o bere sau o pizza ori vreo (altă) gustare caldă.

Același scenariu a fost valabil în majoritatea zonelor din oraș, s-a văzut că oamenilor le-a fost dor. „Nu am făcut rezervare, am zis că nu va fi nevoie, sincer. Așa că… Cu greu am găsit un loc liber la terasă. Ne-am învârtit cu mașina de mai multe ori prin centru să găsim loc a fost nebunie”, a spus Maria. „Mă așteptam să se întâmple așa. Vă dați seama, și zi liberă, și prima zi cu terase deschise. Era clar că va fi plin de lume prin oraș. Nu mi-a cerut nimeni datele, însă, dacă o făcea, nu era o problemă. Nu e ca și cum cineva va face credit pe numele meu!”, a fost de părere Călin.

Rămâne de văzut ce va conține pachetul al treilea de măsuri de relaxare care va intra în vigoare în 15 iunie, întrucât acesta va depinde de evoluția pandemiei. Până atunci, trebuie făcută o observație de bun simț. Foarte mulți băimăreni au renunțat să mai poarte măști de protecție, cu toate că intrau în contact și cu multe alte persoane. O fi bine, o fi rău? Vom afla negreșit în scurt timp!

C.Ț.

Lasă un comentariu