Share
Mărire, decădere, povestea romanțată: În județul Maramureș un simbol al turismului a devenit acum doar scrum. Iată și istoria Cabanei Usturoiu! (VIDEO ȘI FOTO)

Mărire, decădere, povestea romanțată: În județul Maramureș un simbol al turismului a devenit acum doar scrum. Iată și istoria Cabanei Usturoiu! (VIDEO ȘI FOTO)

Mărire, decădere, povestea romanțată: În județul Maramureș un simbol al turismului a devenit acum doar scrum. Așadar iată și file din istoria Cabanei Usturoiu!

Un incendiu a izbucnit în seara de 14 februarie, în jurul orei 21.00, pe strada Petofi Sandor din municipiul Baia Mare, la o clădire dezafacetată, mai exact fosta cabană aflată pe Valea Usturoiului.

La fața locului a intervenit Detașamentul de Pompieri Baia Mare, cu patru echipaje de stingere, unul de descarcerare, un echipaj de prim ajutor EPA SMURD, trei ofițeri si 25 de subofițeri. În sprijin s-a deplasat o motopompă. Nu s-au înregistrat victime. Incendiul s-a manifestat în faza de ardere generalizată, la nivelul acoperișului, în suprafață de circa 500 de metri pătrați. În incendiu au ars acoperișul clădirii, pe o suprafață de circa 500 de metri pătrați și tavanul camerelor de la mansardă. De asemenea, restul clădirii a fost deteriorat. „Cauza probabilă a incendiului: folosirea intenționata a sursei de aprindere”, arată reprezentanții ISU Maramureș.

Ca atare oamenii legii vor stabili dacă incendiul a fost pus intenționat pentru a deteriora clădirea sau dacă focul pus intenționat din greșeală a condus la producerea incendiului. „Aseară, 14 februarie, la ora 21.19, polițiștii băimăreni au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat cu privire la faptul că la o cabană situată pe strada Petofi Șandor din municipiu a izbucnit un incendiu. Incendiul a fost lichidat în urma intervenției echipajelor din cadrul ISU Maramureș. În urma verificărilor efectuate la fața locului, reprezentanții ISU Maramureș au stabilit faptul că incendiul a fost provocat că urmare a unei acțiuni intenționate. În urma incendiului nu au rezultat victime, cabana arzând în proporție de 60%. În continuare, polițiștii efectuează verificări în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii evenimentului și luarea măsurilor legale care se impun”, arată pentru DirectMM.ro reprezentanții IPJ Maramureș. Vezi Video AICI!

„Deşi în prezent Băile Usturoiu mai trăiesc doar în amintirea celor ce au avut şansa să le treacă pragul, în perioada interbelică erau considerate o adevărată atracţie turistică. Apa minerală a staţiunii era considerată a avea adevărate proprietăţi curative, aşadar a constituit o afacere extrem de profitabilă până la sfârşitul celui de al doilea război mondial, când au încetat să mai funcţioneze. Aşezate în apropierea actualului parc Regina Maria, băile Usturoiu deserveau mii de băimăreni anual. Acestea au fost înfiinţate la sfârşitul secolului XIX şi au fost moştenite din generaţie în generaţie de membrii ai familie Mocsany. Începând cu anii 1930 în cadrul băilor erau puse la dispoziţia vizitatorilor 14 vane din lemn pline cu apă termală caldă, complexul beneficiind de un cazan de încălzire a apei. Tot în cadrul aceluiaşi complex oaspeţii se puteau bucura de sala de odihnă pusă la dispoziţie sau înfrupta din bunătăţile disponibile în cadrul bufetului. Băile au funcţionat cu succes, primind anual peste 1.000 de vizitatori, până la sfârşitul celui de al doilea război mondial. După anii 1950 băile au fost catalogate ca fiind sulfuroase, apa feroginoasă, provenită din degradarea piritei, deci dăunătoare pentru organismul uman. S-a încercat înlocuirea apei cu cea a izvoarelor din Dăneşti, dar întrucât costurile erau mult prea ridicate s-a renunţat la idee. Odată cu naţionalizarea s-a mai făcut o încercare de repunere în funcţiune a acestora, dar izvoarele de odinioară nu au mai fost de găsit. În prezent în locul fostei staţiuni mai există doar amintirea a ceea ce a fost odată. Cu toate că zona cunoaşte o peisagistică deosebită şi un amplasament excepţional, fostele băi, fiind acum proprietate privată, au avut parte doar de o tentativă eşuată de repunere în funcţiune. În anul 1996 controversatul Sorin Pop a avut iniţiativa de a redeschide staţiunea Usturoiu, dar exceptând ridicarea ilegală a câtorva imobile nu s-au demarat alte lucrări”, arată adevarul.ro.

Iată și care a fost perioada de glorie a cabanei de la Usturoiu! În vremea Epocii de Aur era o adevărată cutumă ca acest loc turistic să își primească vizitatorii cu precădere în zi de duminică sau de sărbători.

„Restaurantul „Usturoiu” a fost construit prin anii ‘60, pe amplasamentul unei case naționalizate, de către Comitetul Orășenesc, pentru a oferi un nou loc de relaxare băimărenilor. Denumirea vine de la leurda care se întinde, și azi, de la restaurant spre munte. În sus, pe vale, zona era împânzită de usturoi sălbatic. Pârâul care curge prin fața restaurantului avea cea mai cristalină și bună apă din Baia Mare. O duminică reușită era aceea în care, după plimbarea obișnuită prin parc și vizita la Grădina Zoologică, mergeai la «Usturoiu» pe terasă, pentru a servi mici și bere. Eu ieșeam cu soțul și fetele mele, după slujba de la biserică. Mașinile erau oprite de bariera de la capătul aleilor din parc, iar drumul până la terasă se făcea pe jos. În foarte scurt timp, acesta a devenit cel mai căutat local din oraș. Probabil și datorită zonei liniștite și aerului curat, precum și faptului că acolo copiii puteau să zburde liniștiți pe pajiștea înverzită. Pe la sfârșitul anilor ‘70, Restaurantul „Usturoiu” era unul din locurile cele mai râvnite pentru a se organiza serbările muncitorești: Ziua Minerului, a Metalurgistului, a Constructorului, 1 Mai și 23 august. Erau adevărate petreceri și stăteam acolo întreaga după-masă. La serbările organizate de partid, parcul era plin de lume. După ce terminam activitățile de defilare, predam steagurile și tablourile și ne strângeam toți la „Usturoiu”. „Undeva prin anii ‘80, zona a fost identificată și de cei veniți din București cu treburi în Baia Mare. Astfel, s-a ajuns la concluzia că „Usturoiu” poate fi un cuibușor perfect de nebunii pentru ștabii de la centru. Se încingeau aici adevărate orgii, dar nimeni nu sufla niciun cuvânt. Angajații care se ocupau de camere păstrau secretele șefilor în deplină siguranță și nimeni nu discuta nimic nepermis. Băimărenii nu prea închiriau camere, acestea fiind rezervate exclusiv pentru oaspeți. Noi, însă, preferam terasa, iar poveștile acestea au început să circule abia după anii ‘90, când nu mai era secret de stat pasiunea cuiva din minister pentru o altă domniță decât soția lui”, a afirmat Angela M”, arată proiectul Baia Mare de altădată, volumul I, carte apărută în 2014.

C.Ț.

Fotografie deschidere colaj DirectMM.ro – Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș + ISU Maramureș

Fotografie interior incendiu cabană 14 februarie 2022

Video interior incendiu cabană 14 februarie 2022

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. Un titlu cel putin bombastic !
    Mărire si decadere ?
    De cind existenta Cabanei Usturoiu decide dezvoltarea turistica a Maramuresului?
    Fără Usturoi,cu ceapa și slană ,cu minunile județului și fără interesați în a propaga obiectve turistice fără viitor..vom merge mai departe.

    Răspunde

Lasă un comentariu