Share
Maramureșeanca Oana Mecleș – primul judecător de origine română din Italia – distinsă cu premiul ARETE 2023, pentru activitatea sa

Maramureșeanca Oana Mecleș – primul judecător de origine română din Italia – distinsă cu premiul ARETE 2023, pentru activitatea sa

În urmă cu doi ani anunțam cu bucurie că maramureșeanca Oana Andreea Mecleș va fi primul judecător român din Italia. Aceasta s-a născut în 1987 în Vişeu de Sus, însă locuieşte în Italia de peste douăzeci de ani.

”Vişeul de Sus este un mic orăşel cu puţine oportunităţi. Eu provin dintr-o familie simplă, tatăl meu era maistru în mină, iar mama era vânzătoare la un magazin”, declara atunci Oana Andreea Mecleş pentru Gazeta Românească.

După închiderea minei unde lucra tatăl ei, acesta a decis plece în Torino, în anul 2000.

„După un an, l-a urmat mama, aşa încât eu şi fratele meu am rămas un an de zile în grija bunicii. Dorul de părinţi a devenit tot mai apăsător, aşa că în 2002 am ajuns în Italia, iniţial în vizită la ei şi pe urmă ne-am decis să rămânem împreună”, spune tânăra judecătoare.

Începutul nu a fost ușor, însă nu ambiție și multă muncă a reușit!

”Nu ştiam un cuvânt în italiană, la şcoală învăţam pe de rost, fără să înţeleg ceva. Cu ajutorul unui mic dicţionar traduceam cuvânt cu cuvânt ceea ce scria în manual. Cu toate acestea, nu am fost nu am fost nici corigentă şi nici nu am repetat vreun an de studiu.

După primele rezultate, cu nenumărate sacrificii, dorința de a deveni cineva, eu româncă într-o țara străină, era tot mai puternică. Îmi plăcea ideea de a deveni avocat pentru autonomia meseriei și posibilitatea de a ajuta oamenii care întâmpină diferite probleme juridice.

Îmi surâde atât ideea de a deveni judecăator pentru prestigiul poziției și puterea de a pune o proprie amprentă în justiție, cât și de procuror fiind fascinată de faza dinamică a investigațiilor. Tocmai de aceea, în ultimul an de facultate, am făcut practică la Procuratura din cadrul Tribunalului din Torino.

Sunt licențiată la Università degli studi di Torino, Facoltà di Giurisprudenza la timp cu nota 110/110 cum laude în 2012, cu o lucrare în drept comercial, cu celebrul profesor Roberto Weigmann și dreptul de menționare pentru aceasta. Am primit premiul Optime de la Unione Industriale di Torino, fiind printre cei mai buni absolvenți ai anului.

Pe urmă, am început perioada de stagiu pentru profesia de avocat și am urmat cursurile cu o durata de 2 ani în cadrul Facultății de Drept din Torino în Scuola di specializzazione delle professioni legali, ambele încheiate cu succes. Pentru a mă putea înscrie la examenul în magistratură am mai făcut două cursuri private, de un an fiecare”, arăta Oana Andreea Mecleș într-un interviu acordat acum trei ani pentru gazetaromaneasca.com.

Visul Oanei a devenit realitate, iar azi are o carieră de succes. La începutul lunii decembrie, maramureșeanca a primit premiul ARETE 2023.

„Vișeuani cu care ne mândrim!

Oana Andreea Mecleș, magistrat de origine română, judecător antimafia, cu studiile făcute în Italia, a fost onorată ieri, 1 decembrie, de statul Italian, cu premiul ARETE 2023, pentru activitatea sa de judecător. Felicitări Oana!”, se precizează pe pagina Vișeul de ieri și de azi.

Felicitări și din partea noastră! Mult succes în continuare!

L.C.H.

Citește și 

Un vis devenit realitate: O tânără maramureșeancă este primul judecător de origine română din Italia. Vezi aici și toată povestea ei (FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu