Share
Maramureș: Intrăm în starea de alertă cu mai multe persoane în izolare și mai puține în carantină; Cuantumul sancțiunilor, în scădere în ultimele 24 de ore

Maramureș: Intrăm în starea de alertă cu mai multe persoane în izolare și mai puține în carantină; Cuantumul sancțiunilor, în scădere în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Apărării Naționale și polițiștii locali au executat în sistem integrat 37 de misiuni pe raza județului, au informat autoritățile maramureșene.

Efectivele angrenate au procedat la paza locațiilor de carantinare, la asigurarea ordinii și siguranței publice, la verificarea persoanelor aflate în evidențe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, la fluidizarea circulației rutiere și escortarea convoaielor alcătuite din vehicule ale cetățenilor care au venit în țară, pentru depistarea și identificarea persoanelor care se sustrag măsurii de izolare la domiciliu, la acțiuni de combatere a criminalității economice, pentru verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin ordonanțele militare.

„Pentru executarea misiunilor au fot utilizate 46 mijloace de mobilitate. Din punctele de trecere a frontierei de stat s-au preluat și condus în carantină instituționalizată cinci persoane venite din state aflate în zona roșie de risc. Au fost verificate peste 80 de societăți comerciale și peste 30 de persoane fizice autorizate cu privire la respectarea măsurilor impuse de starea de urgență și s-au aplicat 31 de sancțiuni contravenționale în valoare de 49290 lei pentru fapte de natură economică. Datele centralizate la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș indică 14 locații de carantinare. Sunt în izolare la domiciliu 193 de cetățeni, statistică ce include și membri familiei. Sunt în carantină 402 persoane venite în țară din state situate în zona roșie și care ăn conformitate cu procedura stabilită în perioada stării de urgență au intrat în carantină instituționalizată” – a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.

În conformitate cu Hotărârea CNSU nr.24 din 14 mai a.c, privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de noul Coronavirus în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite. pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.

Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate. De asemenea, persoanele aflate în carantină instituționalizată la data de 15 mai a.c., rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile. Se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Parcurile pentru public se redeschid, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție. Se menține închiderea punctului de trecere la frontiera româno-ucraineană de la Sighetu Marmației. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită cetățenilor respectarea măsurilor stabilite pentru perioada stării de alertă.

C.Ț.

Lasă un comentariu