Share
Mănăstirea Moisei se pregătește de hram; Care este programul slujbelor

Mănăstirea Moisei se pregătește de hram; Care este programul slujbelor

Timp binecuvântat a sosit iar în Maramureșul voievodal, Praznicul ,,Adormirii Maicii Domnului”, o sărbătoare mult cinstită de creștinii ortodocși din Țara Maramureșului și din Transilvania.

Praznicul ,,Adormirii Maicii Domnului” este unul dintre cele mai îndrăgite sărbători de credincioșii ortodocși români, mai ales datorită evlaviei deosebite a românilor față de Născătoarea de Dumnezeu. Ca în fiecare an, Mănăstirea Moisei își deschide porțile pentru a-i primi pe credincioșii care și-au făcut un obicei creștin, și anume acela de a cinsti acest praznic prin participarea la slujbele speciale cu ocazia hramului.

Mănăstirea Moisei este așezată la poalele vârfului Pietrosul Rodnei. Cu viață de obște încă din sec. al XV-lea, mulți își găsesc liniștea atât datorită programului liturgic zilnic, cât și datorită bisericii de lemn care datează încă din 1599.
Hramul Mănăstirii Moisei din 15 august este un prilej pentru cei prezenți de a primi binecuvântare de la Episcopul locului. Încă din anul 1672, atunci când Mănăstirea Moisei a fost sfințită de către Sfăntul Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care deținea atunci și titlul de Episcop al Maramureșului și din anul 1690, când Sfântul Iosif din Maramureș care a ținut sobor la Mănăstirea Moisei, ierarhii ținutului maramureșean au o legătura duhovnicească cu Mănăstirea Moisei.

Locul, biserica de lemn, biserica de zid, slujbele, mulțimea de credincioși dar și procesiunile specifice Mănăstirii Moisei sunt un fenomen aparte pentru Mănăstirea Moisei. Grupuri de tineri îmbrăcați în straie populare, cu prapori, intonând pricesne închinate Maicii Domnului, vin pe jos la mănăstire, înconjoară cele două biserici de trei ori, se închină la icoane și apoi se așează la loc de odihnă pentru a asculta cu evlavie slujbele hramului.

,,Miracolul acestor procesiuni este faptul că ele nu au putut fi interzise pe timpul comunismului, atunci mai ales constituindu-se în adevărate manifestări de rezistență, prin credință în fața unui regim ateu” scrie în prefața cărții ,,Procesiunile de la Moisei”, carte documentată și scrisă de Iuliana Bancescu.

„Vom avea bucuria ca anul acesta să primim binecuvântarea Preasfintitului Părintelui nostru Iustin al Maramureșului și Sătmarului, un vrednic urmaș al celor care au fost episcopi ai acestui ținut încărcat de spiritualitate, tradiție, frumusețe și neobosită ortodoxie autentică” – se anunță pe pagina mănăstirii.

Programul hramului din acest an va fi următorul:

14 august

  • 18.00 – Slujba Vecerniei cu Litie
  • 22.00 – Privegherea cu prohodul Maicii Domnului, urmată de Dezlegările Sfântului Vasile cel Mare

15 august

  • 02.30 – Sfânta Liturghie în limba ucraineană
  • 04.00 – Sfânta Liturghie cu împărtășirea credincioșilor
  • 06.00 – Sfințirea apei
  • 07.00 – Taina Sfântului Maslu
  • 08.00 – Parastasul pentru cei adormiți
  • 10.00 – Sfânta Liturghie Arhierească

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu