Share
La Vișeu de Sus, Ziua Naţională a Costumului Tradiţional va fi marcată sub motto-ul ”Unitate în diversitate”

La Vișeu de Sus, Ziua Naţională a Costumului Tradiţional va fi marcată sub motto-ul ”Unitate în diversitate”

Duminică, 9 mai, se sărbătorește Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România, zi instituită prin legea nr. 102/2015.

Conform legii, cu acest prilej se organizează activităţi sociale, spectacole şi concursuri cultural-artistice, prin care se evidenţiază valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone şi se difuzează, prin mijloacele de informare în masă, materiale ce vizează domeniile de interes ale tezaurizării patrimoniului cultural material şi ale patrimoniului cultural imaterial la nivel naţional.

La Vișeu de Sus, Ziua Costumului Tradițional a fost marcată în fiecare an, printr-un proiectul inițiat de directorul Centrului Cultural-Social, dr. Anuța Pop, și s-a bucurat de implicarea comunității. Anul acesta, a doua duminică a lunii mai (ziua în care se sărbătorește costumul tradițional) coincide cu Ziua Europei. ”Și ce mod mai frumos de a marca această zi decât purtând și cinstind portul nostru strămoșesc, adevărată carte de identitate a poporului român, care ne individualizează și, în același timp, îmbogățește patrimoniul cultural european?! Iar ”Unitate în diversitate”, motto-ul Uniunii Europene, se potrivește atât de bine și când vorbim despre costumul popular, unitar ca esență, dar ”îmbrăcând” o diversitate de forme”, spune inițiatoarea proiectului.

De aceea, vișeuanii sunt invitați să se ”îmbrace țărănește” duminica aceasta și, în plus, să posteze pe paginile lor de socializare fotografii care să prezinte cele mai frumoase și autentice costume pe care le au, folosind hashtag-ul #ZiuaCostumuluiViseudeSus.

”Împreună, costum cu costum, imagine cu imagine, putem ilustra ”unitatea în diversitate” a costumului nostru tradițional, temă pe care v-o propunem pentru anul acesta”, conchid reprezentanții Centrului Cultural.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu