Share
La Muzeul Satului din Baia Mare se va realiza o expoziție care să redea atmosfera școlilor de odinioară

La Muzeul Satului din Baia Mare se va realiza o expoziție care să redea atmosfera școlilor de odinioară

Reprezentanții Muzeului Satului Baia Mare vin cu o propunere inedită. Doresc să realizeze o expoziție care să redea atmosfera școlilor de odinioară, însă au nevoie și de ajutorul dumneavoastră.

Dacă aveți acasă uniforme școlare vechi, fotografii, cărți etc. trebuie numaidecât să luați legătura cu ei.

„Vă mai aduceți aminte cum arăta odinioară școala într-un sat? Mai aveți prin lăzile de zestre ori prin podul casei abecedare, ghiozdane vechi sau vestitele uniforme școlare? Păstrați în cutia cu amintiri fotografii de pe băncile școlii sau portretul dascălului care v-a învățat să scrieți primele litere ori să faceți primele adunări și scăderi?

Noi ne amintim cu nostalgie și cu multă recunoștință de toate acele momente din copilărie, iar în perioada următoare ne-am propus să făurim și pentru vizitatorii care ne trec pragul un loc al amintirilor, un loc în care odată intrați să retrăiască clipe petrecute pe băncile școlii ori să își amintească de atmosfera din timpul orelor, de sala de clasă sau de încăperea care servea drept locuință a învățătorului, ambele aflate într-o căsuță mică de lemn, cu învelitoare de draniță sau de paie, dar extrem de primitoare.

În vederea organizării unei expoziții inedite vă propunem să valorificăm, pe lângă bunuri din patrimoniul muzeului, și obiecte care vă aparțin dumneavoastră și care vor reuși să ne ducă cu gândul la anii de școală.

Ne-ar face mare plăcere să vă alăturați demersului nostru, pentru a reda, cu ajutorul dumneavoastră, atmosfera școlilor de la sate în care au învățat părinții și bunicii noștri”, transmit cei de la Muzeu.

Expoziția urmează să fie realizată în Casa Școala Șomcuta Mare din cadrul Muzeului Satului în luna august, pentru a putea fi vernisată tocmai la începutul lunii septembrie când începe anul școlar. Monumentul de arhitectură tradițională datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, a funcționat ca școală sătească și a fost înființat de către reprezentatul Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai.

„Abecedare, tăblițe, manuale folosite până în jurul anilor ’90, ghiozdane, portrete ale dascălilor din Țara Chioarului sau nelipsitele socotitori s-ar potrivi de minune pe băncuțele mici de lemn din sala de clasă în care se adunau pe vremuri, în jurul învățătorului, copiii din localitatea Șomcuta Mare.

Cei care ați păstrat de-a lungul timpului astfel de bunuri prin sertare și doriți să ne fiți alături în acest proiect, vă rugăm să ne contactați pentru a vă exprima intenția până în data de 31 iulie sau să treceți pe la noi pentru a discuta mai multe detalii.

Am fi încântați să răspundeți propunerii noastre și împreună să scoatem la lumină elemente arhaice, dintre cele mai deosebite, care ne-au marcat perioada frumoasă a copilăriei și a anilor de școală. Așteptăm cu mult drag să colaborăm!”, se mai precizează pe pagina Muzeului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu