Poliția Locală Baia Mare atrage atenția asupra folosirii articolelor pirotehnice - 17 minute în urmă
Magia Crăciunului, adusă pe scenă la Concertul caritabil din Tăuții Măgherăuș - 58 minute în urmă
14 decembrie – un an de la trecerea la cele veșnice a lui Mircea Diaconu - 2 ore în urmă
Prognoză meteo Maramureș – 14 decembrie 2025 - 3 ore în urmă
Înfrângere pentru Știința Explorări în ultimul meci oficial din acest an - 13 ore în urmă
Despre adversara României din barajul pentru CM 2026 – o radiografie în cifre - 14 ore în urmă
„O jucărie pentru o bucurie”, un demers al CS Minaur - 15 ore în urmă
Remiză acasă pentru CSM Sighet cu prima clasată - 15 ore în urmă
Ultima noapte a lui Nichita Stănescu - 15 ore în urmă
Victorie fără dureri de cap pentru CS Minaur cu „lanterna roșie” - 17 ore în urmă
La Muzeul Satului din Baia Mare s-a făcut silvoiță ca pe vremea bunicilor
Ieri, 24 septembrie, ulițele Muzeului Satului din Baia Mare s-au umplut de un miros îmbietor.
Mai exact, a fost preparată silvoiță de prune întocmai după rețeta bunicii, absolut naturală, fără zahăr și alți conservanți. Aceasta a fost fiartă la foc domol, în căldarea de aramă, în care s-a învârtit cât a fost ziua de lungă. Cei de la Muzeu au avut parte și de ajutoare de nădejde.
„Activitatea a început încă de dimineață cu pregătirea lemnelor pentru foc și spălarea prunelor, după care, cu ajutorul elevilor clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Baia Mare, ne-am apucat de „dejdiocat” prunele, culese din livada colegei noastre Andra Indre, căreia îi mulțumim pentru sprijin. Îndrumați îndeaproape de către colegele noastre, elevii s-au apucat serios de treabă și cât ai clipi prunele au fost gata de pus în căldare. Focul a fost aprins, iar prunele gata „dejdiocate” s-au pus în căldarea de aramă, acolo unde, au fost învârtite mai bine de șase ore.
Între timp, elevii de la Liceul „Spiru Haret UCECOM” Baia Mare – profilul alimentație au pregătit „cocuții”, pe care odată modelați, i-au așezat pe frunze de varză și i-au pus la copt în cuptorul tradițional din muzeu.
După câteva ore de învârtit în căldare, printre povești, frământat și arome încântătoare, silvoița, preparată în mod tradițional, fără zahăr sau alți conservanți, a căpătat consistența potrivită și a fost numai bună de degustat cu cocuții aburinzi, cu coajă crocantă.
Gustul desăvârșit și mirosul îmbietor ne-au purtat cu gândul la satul de odinioară al bunicilor, acolo unde, stăteam, de asemenea, până seara târziu, să degustăm bunătățile care erau ,,de pus pe iarnă”.
Chiar dacă procesul de preparare al silvoiței a fost unul îndelungat, ziua de ieri a avut o importanță aparte în păstrarea acestei tradiții locale, cu un rezultat atât de apreciat și de gustos. Totodată, pentru cei care ne-au trecut pragul, activitatea a fost un bun prilej de a experimenta, de a dobândi noi cunoștințe, de a descoperi rețete tradiționale din bucătăriile rurale sau chiar de a-și aminti cu nostalgie de anii copilăriei.
Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături, echipei muzeului, ajutoarelor noastre de nădejde, partenerilor media, dar și dumneavoastră, celor care ne apreciați și ne urmăriți îndeaproape activitățile!”, transmit reprezentanții Muzeului.
Foto – Cristian Robescu











