Share
La Memorialul din Sighetu Marmației se va desfășura Simpozionul „Iuliu Maniu și Maramureșul”

La Memorialul din Sighetu Marmației se va desfășura Simpozionul „Iuliu Maniu și Maramureșul”

În 17 februarie, de la ora 11.00, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighetu Marmației se va desfășura Simpozionul „Iuliu Maniu și Maramureșul”.

Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea și 70 de ani de la moartea marelui om politic la Închisoarea Sighet.

Potrivit memorialsighet.ro, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Șimleul Silvaniei – 5 februarie 1953, închisoarea Sighet) a fost delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia care a proclamat la 1 decembrie 1918 Unirea Transilvaniei cu România.

A fost apoi ales preşedinte al Consiliului Dirigent (guvernul de tranziţie al Transilvaniei până la 4 aprilie 1920), fruntaş al Partidului Naţional Român, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc (din 1926), preşedinte al Consiliului de Miniştri (1928-1930).

Între 1938-1944, se manifestă ca ferm opozant faţă de regimurile de esenţă totalitară ce s-au succedat în fruntea ţării: autoritarismul carlist, legionarismul şi dictatura militară a lui Antonescu.

Joacă un rol important în preliminariile şi actul de la 23 august 1944, devenind într-o primă etapă ministru fără portofoliu în primul cabinet Sănătescu. După preluarea puterii de către comunişti la 6 martie 1945, aceştia şi-au propus distrugerea lui Iuliu Maniu şi a PNŢ, consideraţi ca principal obstacol în calea comunizării României.

În iulie 1947, partidul este scos în afara legii, iar Maniu, Mihalache şi ceilalţi conducători sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi.

În etate de aproape 75 de ani la data arestării, Maniu este condamnat, la 11 noiembrie 1947, la temniţă grea pe viaţă pentru „înaltă trădare şi spionaj în favoarea anglo-americanilor”. Este întemniţat întâi în penitenciarul Galaţi, iar din august 1951 la Sighet.

Aici va fi exterminat la 5 februarie 1953 şi aruncat într-o groapă anonimă, motiv pentru care rămăşiţele lui trupeşti nu au putut fi identificate nici până astăzi.

Amintim că în Baia Mare un monument înfățișându-l pe Iuliu Maniu a fost dezvelit în octombrie 2018. Bustul acestui important artizan al Marii Uniri a fost realizat de artistul Ioan Marchiș cu ocazia Centenarului. La temelia monumentului a fost așezată o piatră din casa de la Bădăcin a lui Maniu, ca un simbol apropiat sufletului său.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu