Share
La masa de Crăciun: Sfaturi pentru maramureșeni despre alimentația la colindatul de sfintele sărbători! Cum facem să ne meținem sănătatea!

La masa de Crăciun: Sfaturi pentru maramureșeni despre alimentația la colindatul de sfintele sărbători! Cum facem să ne meținem sănătatea!

La masa de Crăciun: Sfaturi pentru maramureșeni despre alimentația la colindatul de sfintele sărbători! Cum facem să ne meținem sănătatea!

E știut faptul că masa de Crăciun este îmbelșugată. Ca atare, sunt necesare sfaturi importante ale specialiștilor pentru a evita situațiile nedorite în care să fim nevoiți să fim consultați de medicul de gardă. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia că, arată euronews.ro, este foarte important să fim atenţi ce, cât şi cum mâncăm la masa de Crăciun, mai ales dacă am ţinut post, pentru că, în caz contrar, avertizează el, sunt şanse mari de a ne petrece sărbătorile de iarnă în serviciile de urgenţă ale spitalelor.

„Dacă vreţi să petreceţi în familie sărbătorile de iarnă – Crăciunul şi Anul Nou – şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptată patologiei de bază, adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineţii. Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă. Mai bine aşteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudităţi, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia”, a explicat, pentru Agerpres, dr. Tudor Ciuhodaru. Medicul recomandă celor care au ţinut post să fie precauţi atunci când se aşază la masa de Crăciun. „După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură”, a afirmat el. Potrivit acestuia, fiecare masă trebuie să conţină un aliment concentrat. „Considerăm concentrat orice aliment, cu excepţia fructelor şi legumelor.

Aşadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. Indiferent de starea noastră de sănătate, spune medicul, alcoolul trebuie consumat cu prudenţă. „Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beţi mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârşit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, este sfatul medicului. O atenţie sporită la ce şi cât mănâncă în timpul meselor de sărbători trebuie să aibă persoanele cu afecţiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecţiuni cardiace şi care trebuie să respecte regimul dietetic şi să evite dulciurile şi sarea. Mai mult, mâncarea în exces, mai spune acesta, ne poate afecta siluetele. Medicul atrage atenţia că nu trebuie să ne ascundem după medicaţie pentru a avea motive să mâncăm sau să bem în exces. Totodată, bolnavii cronici nu trebuie să îşi întrerupă tratamentul. „În plus, apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitaţiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgenţă la spital”, a arătat Ciuhodaru. Mâncarea în exces, mai spune acesta, ne poate afecta siluetele. Pentru a nu petrece multe ore la sală pentru a da jos kilogramele în plus, medicul recomandă ca de sărbători să mâncăm o cantitate mai mică de carne şi grăsimi şi mai multe salate şi fructe. „Rezervaţi mai mult timp pentru a petrece în aer liber, faceţi sport, mâncaţi mai puţină carne şi grăsimi sau veţi fi nevoiţi să ţineţi cure de slăbire mai târziu”, este sfatul medicului, mai arată sursa citată în acest articol.

# Prevenirea trichinelozei
DSP Maramureș a venit cu o serie de recomandări cu privire la prevenirea trichinelozei la om. Trichineloza, boala răspândită în întreaga lume, este determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisti vii.
Cum se manifestă boala?
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de :
– cantitatea de carne ingerată,
– masivitatea infestării ei şi de
– rezistenţa organismului uman.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic:
– tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată,
– febră,
– edeme la pleoape şi fata,
– conjunctivită,
– dureri musculare şi
– adinamie.
Netratata la timp poate provoca afectari neurologice sau cardiace.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
– Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
– Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
– Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate
– Tăierea clandestină a animalelor.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat din surse necunoscute sau neverificate sanitar veterinar, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la un serviciu medical.
Recomandari pentru populatie:
– să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
– să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu