Share
Klaus Iohannis avertizează populația că se vor menține în continuare restricții: „O relaxare prematură poate să distrugă toate rezultatele bune obținute până acum”

Klaus Iohannis avertizează populația că se vor menține în continuare restricții: „O relaxare prematură poate să distrugă toate rezultatele bune obținute până acum”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut prima conferință de presă din aproape două luni de stare de urgență. Iohannis a avertizat că, după 15 mai, nu vom reveni, cu siguranță, la viața normală de dinaintea pandemiei. 

„Se discută foarte multe despre măsurile de relaxare, vom ajunge și acolo. După 15 mai anumite restricții vor fi reduse, va trebui să fim foarte atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum” – a spus președintele.

Klaus Iohannis a enunțat și o serie de măsuri care vor fi valabile și după ce va expira starea de urgență. „După 15 mai nu înseamnă că revenim la viața normală pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nu știm când vom reveni la o viață normală. Rămân restricții în continuare, nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei, nu vom putea ieși la restaurant, nu vom putea să ieșim din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios” – a explicat președintele României.

Iohannis a afirmat că marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, întrucât nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane într-un loc. La fel, competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. „Măsurile pe care le vom lua de reducere a resticțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva.

Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi. Este nevoie de o abordare responsabilă. În timpul stării de urgență majoritatea măsurilor au fost coercitive, ușor-ușor autoritățile trebuie se se retragă și oamenii simpli să preia responsabilitatea. Vom avea obligativitatea să purtăm măști, când suntem în spațiile închise, când călătorim cu metroul” – a spus Klaus Iohannis.

DirectMM.ro

Lasă un comentariu