Share
Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, începând de anul școlar viitor

Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, începând de anul școlar viitor

Începând din anul școlar 2024-2025, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută și vizează acei profesori cărora încă nu li s-a emis încă decizia de pensionare. Astfel, până pe 29 ianuarie, cadrele didactice vor face o cerere pe care o vor depune la secretariatul unității de învățământ, conform calendarului oficial.

Profesorii care vor să rămână pe post trebuie să îndeplinească o serie de condiții, și anume să fie titulari pe post, iar unitatea de învățământ să mențină postul (să nu aibă loc reducerea activităților).

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023:

Art. 229 – „(11) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”, scrie Edupedu.

Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2024, sunt:

  1. a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 3 luni, 32 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
  2. b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu