Share
Discursul preşedintelui Academiei Române i-a  magnetizat  pe cei prezenți în amfiteatrul ”Augustin Buzura” al CN „Gheorghe Şincai”

Discursul preşedintelui Academiei Române i-a magnetizat pe cei prezenți în amfiteatrul ”Augustin Buzura” al CN „Gheorghe Şincai”

Amfiteatrul „Augustin Buzura” al Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare s-a dovedit neîncăpător pentru sutele de tineri şi dascăli dornici să asiste la conferinţa „Şcoala Ardeleană, naţiunea şi educaţie. Mesaj pentru contemporaneitate”,  susţinută de preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop. Evenimentul a fost organizat de ing. Nicolae Bub, vineri 6 decembrie 2019, în cadrul proiectului „CoolTURE. EduVOCATION. ProfESSIONALISM”, coodronat de prof. Adrian Sabău şi face parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”.

Discursul preşedintelui Academiei Române a fost o pledoarie pentru educaţie şi cunoaştere, pentru importanţa culturii şi a lecturii, pentru rolul fundamental al dascălului în formarea noilor generaţii. A fost o trecere în revistă a corifeilor Şcolii Ardelene şi a rolului lor în afirmarea conştiinţei şi culturii naţionale, dar şi un arc peste timp spre un prezent al provocărilor. S-a discutat despre pericole şi soluţii într-un prezent invadat de false modele. Elevii au venit pregătiţi cu întrebări pertinente şi interesante, din domenii diverse; de la doctrine politice, la impactul digitalizării asupra asimilări informaţiei. La toate aceste întrebări, preşedintele Academiei Române a răspuns cu modestie, răbdare şi căldură, ridicându-se în picioare de fiecare dată când a avut de vorbit cu interlocutorii săi, într-un semn de aleasă eleganţă şi respect pentru cei din faţa sa. Minute în şir a fost aplaudat preşedintele Academiei Române pentru discursul său cu care a reuşit să magnetizeze sala, să capteze atenţia tinerei generaţii.

Cu o zi înainte, preșerdintele Academiei Române a onorat municipalitatea băimăreană, acceptând titlul de Cetâțean de onoare al Băii  Mari.

Lasă un comentariu