Share
Asociațiile de elevi spun că Sorin Cîmpeanu dă o nouă țeapă elevilor navetiști; Acestea solicită dezbatere publică pe noul OUG pe transport

Asociațiile de elevi spun că Sorin Cîmpeanu dă o nouă țeapă elevilor navetiști; Acestea solicită dezbatere publică pe noul OUG pe transport

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) critică măsurile comunicate de Ministerul Educației și Cercetării și solicită ferm guvernanților să nu adopte Ordonanța de Urgență.

 Miercuri, 19 mai, Ministerul Educației a publicat un comunicat de presă în care a menționat, la nivel de ultim paragraf, faptul că proiectul de Ordonanță de Urgență ce reglementează decontul navetei va fi votat în următoarea ședință de Guvern. Reprezentanții elevilor au criticat profund încă de la publicarea primului proiect similar de OUG măsura, și consideră că Ministerul Educației dă dovadă de ignoranță și de dezinteres.

La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul județean. Astfel, elevii se duc și primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev, urmând ca operatorului să îi fie decontate anumite cheltuieli de către Consiliul Județean, în baza contractului de serviciu public.

„În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, elevii încă sunt nevoiți să își achiziționeze abonamentele la preț întreg, fiind victime ale dezinteresului autorităților locale și centrale.

În acest moment, legea nu se aplică deoarece încă de la elaborarea bugetului de stat, nu a fost prevăzut nici măcar 1 leu  pentru transportul elevilor, iar Ministerul Educației încearcă în aceste momente să lase impresia că problema s-ar rezolva după adoptarea ordonanței.

Susținem și punem accentul pe respectarea legislației în vigoare, mai legea nr.226/2020, fără necesitatea altor norme de aplicare.

Proiectul de Ordonanță prevede trecerea transportului județean în procedură de decont, fiind astfel eliminată gratuitatea, elevii navetiști fiind nevoiți, în teorie, să își achiziționeze abonamentele la preț întreg din sume proprii, urmând să le fie decontat parțial prețul de către unitatea de învățământ.

Mai mult, trecerea la o procedură de decont a fost introdusă la pachet cu  tarife maximale impuse operatorilor de transport. Legislația europeană în vigoare prevede obligația de a încheia contracte de servicii publice pentru a stabili restricții operatorilor privați, tarifele maximale fiind în contradicție cu acestea. Naveta elevilor va ajunge astfel să fie decontată parțial sau deloc, deoarece prețurile prevăzute de tarifele maximale nu vor corespunde cu cele reale ale abonamentelor.

Menționăm că asociațiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării să organizeze o dezbatere publică pe conținutul proiectului de ordonanță de urgență. Precizăm faptul că organizarea unei dezbateri este obligatorii în acest caz, așa cum prevede articolul 7, alin.(9) din Legea nr.52/2003.

Solicităm guvernanților să nu adopte proiectul în următoarea ședință de Guvern și să organizeze în cel mai scurt timp posibil o dezbatere publică împreună cu reprezentanții elevilor cu privire la proiectul de ordonanță” – spun Asociațiile de elevi.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu