Share
Frumusețile Maramureșului: În inima județului este Biserica din Lemn care poartă hramul Sfintei Parascheva. Totul despre lăcașul de cult al Deseștiului! (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: În inima județului este Biserica din Lemn care poartă hramul Sfintei Parascheva. Totul despre lăcașul de cult al Deseștiului! (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: În inima județului este Biserica din Lemn care poartă hramul Sfintei Parascheva. Totul despre lăcașul de cult UNESCO al Deseștiului!

Categoric că regiunea noastră mustește de obiective turistice de mare importantă, atât datorită valorii sale culturale, cât și istorice. Este știut faptul că unirea prin credință a neamului a fost de bun augur în menținerea tradițiilor. Astăzi ne oprim atenția către lăcașul de cult UNESCO din Desești.

Biserica de lemn Sfânta Parascheva din Desești a fost inclusă în decembrie 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO împreună cu alte șapte biserici din județul Maramureș. Biserica din Desești reprezintă “unul din monumentele caracteristice Maramureșului secolului al XVIII-lea”.. De-a lungul anilor 1996, 1997 și 1998 s-au derulat ample lucrări de restaurare, care au vizat atât arhitectura cât și pictura parietală. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice cu codul LMI: MM-II-m-A-04566. Biserica se află din anul 1948 în posesia Bisericii Ortodoxe Române, Parohia Ortodoxă Română Desești. Lăcașul este revendicat de Biserica Română Unită cu Roma, Parohia Română Unită (Greco-Catolică) Desești, care a deținut lăcașul până la interzicerea sa odată cu instaurarea regimului comunist.

Datarea lăcașului de cult a stârnit mai multe opinii, dar cam aceeași ar fi intervalul. Biserica de lemn din Desești a fost datată de către Marius Porumb la mijlocul secolului al XVIII-lea. Tit Bud consemnează că biserica a fost construită în 1770. Același an de construire a bisericii îl propune și Joby Patterson, iar Alexandru Baboș o datează în anul 1780. Având însă în vedere că ansamblul parietal și iconostasul au fost realizate în anul 1780, biserica a fost probabil construită cu câțiva ani înainte de decorarea ei. Pictura din interiorul bisericii din Desești s-a păstrat în condiții bune, acoperind toți pereții celor trei încăperi. Tocmai de aceea importanța acestui ansamblu parietal este deosebită, fiind un exemplu reprezentativ de pictură postbizantină de secol XVIII specifică Maramureșului. La acest fapt se adaugă însemnătatea întâlnirii în cadrul aceleiași biserici a doi dintre cei mai renumiți pictori din Maramureș. Se vorbește despre Radu Munteanu și Alexandru Ponehalschi.

Biserica a fost construită cu efortul comunităţii, mai ales al celor mai înstăriţi, gazdele satului, aşa cum sunt amintiţi, care au făcut danii pentru realizarea şi pictarea bisericii. Un efort mare al comunităţii, o dovadă a unei credinţe vii. „Se pare că greul favorizează mai mult caracterul omului şi atitudinea de jertfă decât binele pe care îl avem, deşi ne plângem mai mult de opusul lui astăzi”, arată părintele Ioan Ardelean pentru ZiarulLumina.ro.

Biserica a fost restaurată de mai multe ori în decursul timpului, unele lucrări fiind făcute înaintea includerii pe lista patrimoniului mondial UNESCO, în anii 1996-1998. De asemenea, în anul 2020, cu sprijinul autorităților județene, s-a făcut schimbarea şarpantei, care era degradată. Comunitatea parohială este ataşată de lăcaşul de cult, prin care păstrează o legătură vie cu moşii şi strămoşii.

„Biserica aceasta ne reprezintă, ne încălzeşte sufletul, în ea sunt vibraţia satului şi toată legătura de suflet. Se constată un mare ataşament, care este şi firesc. Aceasta este singura biserică din localitate în care se slujeşte constant, care este în uzul cultului, care nu e degrevată de sarcini de o altă biserică nouă din comunitate. Astfel, sunt şi unele elemente care nu sunt de patrimoniu într-o biserică de importanţa celor aflate pe lista UNESCO, care sunt elementele din uzul cultului. Dar, în acelaşi timp, toţi turiştii care vin aici remarcă faptul că este o biserică vie, caldă, nu cu un iz de abandon. Viaţa pe care o are biserica dă un plus de farmec celor care vin, celor care sunt turişti şi care se transformă în pelerini, într-o astfel de biserică în care vin oameni din întreaga lume. Cei care vin trăiesc aici într-un timp fără timp, al satului fără ceas, al veşniciei, vorba lui Blaga”, mai arată părintele Ioan Ardelean pentru sursa menționată mai sus. Așadar sunteți invitați să descoperiți acest lăcaș de cult minunat și totodată impresionant!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu