Share
Frumusețile de la noi: Lista cu 7 cascade maramureșene care îți arată minunățiile fabuloase ale județului! Cascada Cailor este din cele 7 doar una!

Frumusețile de la noi: Lista cu 7 cascade maramureșene care îți arată minunățiile fabuloase ale județului! Cascada Cailor este din cele 7 doar una!

Frumusețile de la noi: Lista cu 7 cascade maramureșene care îți arată minunățiile fabuloase ale județului! Cascada Cailor este din cele 7 doar una!

Vara este sezonul plimbărilor în natura minunată! Ca atare, vă oferim câteva variante spectaculoase de a vă petrece timpul liber în Maramureș, mai ales că aveți de unde alege! Astăzi, cele 7 cascade!

1.CASCADA STRUNGI. Este situată la o altitudine de 1025 m, în apropierea cabanei Agriș de la poalele munţilor Gutâi. Cascada Strungi s-a format în urma curgerii unui pârâu peste abruptul platoului vulcanic al Munților Igniș, având o înălțime de circa 20 m. Peisajul pe care îl oferă turiștilor care o vizitează este superb, apa se împrăștie sub forma unei perdele, iar pe timp de iarnă, când îngheaţă, peisajul devine unul fascinant. Accesul la cabana Agriş se face dinspre Sighetul Marmaţiei peste Dealul Solovan sau dinspre Iapa și Vadu Izei, iar de la cabană se face cam o oră de mers pe jos până la cascadă, arată gazetademaramures.ro.

2.CASCADA COVĂTARI. Cascada Covătari sau cascada Runcu cum mai este cunoscută în zonă, se află în județul Maramureș, în zona munțiilor Gutâi, în bazinul hidrografic al râului Săpânța, pe cursul pârâului Runcu, un afluent de partea dreaptă. Cascada a fost formată în sectorul de defileu, zonă în care apa cade printr-o strungă înaltă de aproximativ 20 de metri. Cascada are un debit bogat și constant și coboară printr-un culoar format în stânci de andezit. Poate fi admirată atât de sus cât și de la baza ei. Accesul la cascadă se face din satul Săpânța, cu mașina doar până într-un anumit punct, apoi cca. 8 km pe un traseu turistic marcat cu bandă roșie, dar și dinspre Cheile Tătarului sau dinspre Cabana Agriș, arată site-ul turistic infopensiuni.ro.

3.CASCADA PIȘĂTOAREA. este cea mai mare cascadă din Cheile Lăpușului, se află în dreptul localității Preluca Veche, pe malul drept al Lăpușului. Se prăvălește de pe coronamentul Pietrei Cerbului. Nu este o cascadă permanentă, pârâul Curatiului fiind o vale micuță, doar la topirea zăpezii sau după ploi abundente reușește să încânte privirile cu o cascadă tumultoasă. Atunci se văd clar și cele trei trepte ale sale, totalizând cca. 50-60 m. La ape mari însă cu greu se poate ajunge la baza cascadei, însă de pe culmea custurii de pe malul drept se poate vedea în adevărata sa mărime, arată welcometoromania.ro.

4.CASCADA ȘIPOT. Cascada Șipot se află la ieșirea din localitatea Săpânța, județul Maramureș, pe drumul către Negrești – Oaș. Pe valea Nadoșa există mai multe căderi de apă, Cascada Șipot fiind cea mai mare dintre ele, aceasta revărsându-se peste o stâncărie cu o înălțime de aproximativ 7 – 8 metri, explică specialiștii. Traseul turistic are un grad redus de dificultate, putând fi practicat atât pe jos cât și cu autovehicule de teren. Acesta se desfășoară printr-o pădure de foioase care oferă turiștilor inedite spectacole de culori, indiferent de anotimp. Zona de drumeție este una foarte cunoscută de amatorii de borcut, datorită izvoarelor sale feruginoase bogate în minerale naturale, anunță specialiștii în turism. Cascada în sine are un debit destul de mare mai ales primăvara, zona lărgită circular-ovalară, conform experienceturism.ro, respectic o uriașă marmită de sub cascadă, formată prin eroziunea produsă de căderea apei. Un atuu important al acestei cascade este accesul foarte facil la ea, inclusiv cu o mașină de teren, existând loc de parcare imediat în amonte de cascadă, de unde se poate coborî deasupra ei. O altă potecă abruptă coboară în aval de cascadă, la firul apei. Atenție când e umed locul, arată susrsa citată.

5.CASCADA CIUROI. Situată pe pârâul Sarasău, cu o cădere de cca 30 de metri și brăzdând Piatra Ciuroiului. (Culmea Pietrei – grupa montană Munţii Gutâi), Cascada Ciuroi este a doua ca înălţime din județul nostru. Fiind situată într-o zonă mai puțin facilă pentru accesul publicului larg, vizitarea ei presupune ceva efort, efort care însă este răsplătit pe deplin de frumusețea aparte a acestei cascade, care deși nu are un debit impresionant te cucerește de la prima vedere. Traseul către ea poate fi abordat din localităţile Şugău, Iapa sau Sarasău, dar nu are marcaje, fiind necesară orientarea cu ajutorul hărţilor (fizice sau Google Maps) și apoi în teren, având ca reper Piatra Ciuroiului, arată profilul de specialitate de pe rețelele de socializare intitulat Drumeții Hai-Hui.

6.CASCADA ȘTUR. Este una dintre cele patru cascade (având înălțimi de 5, 8, 11 și 19 metri) de pe Valea Firiza. Ștur e cascada care are o înălțime de 8 metri și este „ascunsă” de vizitatorii care urcă spre Poiana lui Dumitru. Mai exact, se află la 25 de kilometri de Baia Mare și la aproximativ 4 kilometri de Blidari. Pentru a ajunge la ea, trebuie mers pe un drum forestier, care are și o pistă abruptă, alunecoasă, cu vegetație.

7.CASCADA CAILOR. Unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Maramureș este, fără doar și poate, Cascada Cailor. Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit „Podul Cailor”, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei. Denumirea cascadei provine de la o legendă în care se spune că o herghelie de cai încolțită de urși s-a aruncat în prăpastie. Bogăția pășunilor acelor locuri atrăgeau oile și caii, iar după această întâmplare păstorii ar fi vărsat lacrimile care au dat naștere Cascadei Cailor. Până și muntele și-a primit acest nume, ca și pârâul care coboară la vale. Minunate sunt peisajele care străjuiesc Cascada Cailor în orice anotimp. Acesta este un semn evident că natura este spectaculoasă indiferent de luna din calendar. Măreția ei nu ține cont de dată, ci de disponibilitatea dumneavoastră de a o descoperi! Merită, pe cuvânt! De altfel, Cascada Cailor este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din țara noastră, iar când spui Borșa sau Maramureș, gândul te duce automat la acest obiectiv turistic fabulos! Așadar vă invităm să descoperiți!

C.Ț.

Citește și

Frumusețile de la noi: E în aria montană maramureșeană foarte aproape de orașul Borșa un loc turistic superb! Care este povestea care ar fi și numit minunăția!

Frumusețile de la noi: În nordul Maramureșului avem obiectiv turistic unic în țara noastră! Despre Cascada Șipot în Săpânța, categoric o minunăție!

Ștur – una din cele mai frumoase cascade din Maramureș; A fost semnalizată, iar acum va fi mai ușor de găsit (FOTO)

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu