Share
File de istorie: Se împlinesc 77 de ani de la Debarcarea din Normandia. Primul moment al eliberării Europei ocupate, în fotografii color (FOTO)

File de istorie: Se împlinesc 77 de ani de la Debarcarea din Normandia. Primul moment al eliberării Europei ocupate, în fotografii color (FOTO)

Duminică, 6 iunie, se împlinesc 77 de ani de la Debarcarea din Normandia, momentul în care trupele Aliate au început debarcarea pe coastele de vest ale Franței, cea mai mare invazie amfibie din istorie. Mai jos, fotografii colorizate din ziua în care, în mijlocul celui mai mare și mai sângeros război cunoscut vreodată de omenire, aproximativ 156.000 de soldați au debarcat în Normandia pentru a lupta împotriva Germaniei și a elibera continentul, a notat digi24.ro.

Debarcarea din Normandia a început pe 6 iunie 1944 cu numele de cod „Operațiunea Neptun” sau „D-Day”. Eliberarea Franței ocupate și apoi și a restului Europei a reprezentat primul pas în obținerea victoriei de către Aliați în Al Doilea Război Mondial.

Înainte de debarcarea efectivă a soldaților pe plajele din Normandia, o campanie de bombardament naval și aerian a fost lansată împotriva trupelor germane, iar zeci de mii de parașutiști americani, britianici și canadieni s-au lansat pe continent.

La debarcarea pe plaje, soldații aliați au fost întâmpinați de focul mitralierelor germane, iar o mare parte din plaje fuseseră minate, anterior. Cel puțin 10.000 de militari aliați și între 4.000 și 9.000 de soldați germani au murit în luptele care au urmat debarcării, conform digi24.ro.

Foto – Profimedia Images

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu