Share
File de istorie în Baia Mare: Istoria mai puțin știută despre Monumentul Ostașului Român, locul unde autoritățile depun coroane de flori de fiecare dată (FOTO)

File de istorie în Baia Mare: Istoria mai puțin știută despre Monumentul Ostașului Român, locul unde autoritățile depun coroane de flori de fiecare dată (FOTO)

Cu fiecare ocazie atunci când situația o cere, autoritățile maramureșene aduc un omagiu înaintașilor într-un singur loc: Monumentul Ostașului Român, edificat la intrarea în Parcul „Regina Maria”.

“Monumentul Ostașului Român” a fost dezvelit, în 1960, în Câmpia Tineretului din Baia Mare, fiind dedicat militarilor români care au căzut pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Mondial. Opera comemorativă, înaltă de 10,65 m și lungă de 16 m, a fost realizată de Andrei Ostap din piatră și beton.

Comitetul de Cultură și Artă al Regiunii Maramureș a decis realizarea Monumentului Ostașului Român, în semn de recunoștință pentru militarii romani căzuți în bătăliile celui de Al Doilea Război Mondial. Acest monument este realizat de sculptorul Andrei Ostap împreună cu arhitectul Anton Drâmboiau și are o lungime de 16 metri și o înălțime de peste10 metri.

În apropierea acestui monument istoric este amenajat un cimitir memorial al ostașilor care au luptat pentru țară. Pe partea interioară a zidului construit din ciment și piatră, sunt gravați muncitori și agricultori, iar pe partea exterioară regăsim scene de luptă: soldați, arme, tunuri și tancuri. Monumentul Ostașului Român poate fi vizitat pe Câmpul Tineretului în apropierea Parcului Municipal „Regina Maria”, conform autorităților maramureșene în prezentarea oficială.

C.Ț.

Lasă un comentariu