Share
Fenomen meteo cu apariție spectaculoasă în aria județului Maramureș: Pe vreme cu adevărat frumoasă, au răsărit 2 sori! Clarificarea specialiștilor!

Fenomen meteo cu apariție spectaculoasă în aria județului Maramureș: Pe vreme cu adevărat frumoasă, au răsărit 2 sori! Clarificarea specialiștilor!

Fenomen meteo cu apariție spectaculoasă în aria județului Maramureș: Pe vreme cu adevărat frumoasă, au răsărit 2 sori! Clarificarea specialiștilor!

Cu siguranță ați auzit că s-au înregistrat cazuri pe mapamond care au arătat că ar fi văzut doi sori pe cer, iar de aici au luat naștere diverse teorii ale conspirației. Acest fenomen s-a înregistrat și în Maramureș.

Mai exact, s-a întâmplat în seara de sâmbătă, 22 octombrie 2022, în Sighetu Marmației, dar cu siguranță că a fost vizibil fenomenul și în apropierea municipiului. În realitate, nu vorbim despre mai mulți sori, ci despre un fenomen optic.

„Fenomenul poartă numele de parhelion sau sundog (câine solar). În imagine, „câinele” din stânga este foarte vizibil, colorat și bine definit, însă cel din dreapta este mai discret. Fenomenul apare când în nori există cristale de gheață sub formă de prismă hexagonală prin care lumina Soarelui este deviată. Cei doi sori falși apar la 22° în stânga și în dreapta Soarelui. Mulțumim Adrianei pentru imagine!”, arată specialiștii Meteo Maramureș.

Haloul (adesea numit aură) este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice. Apare din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristale de gheață care sunt prezente la nori de mare altitudine. Multe sunt aproape de soare sau luna, dar altele sunt în altă parte și chiar în partea opusă a cerului. Ele se pot forma, de asemenea, în jurul luminii artificiale, în vreme foarte rece, atunci când cristalele de gheață numite „praf de diamant” plutesc în aerul din apropiere. „Toată apa este înghețată, adică sub formă de cristale hexagonale de gheață. și atunci când turbulentă este puternică, dar turbulentă poate fi atunci când este foarte cald, hexagoanele acestea se mișcă haotic și atunci razele solare nimeresc sub unghiuri diferite. Astfel apare fenomenul optic de halou”, arată climatologul Ilie Boian pentru BBC.

Există mai multe tipuri de efecte halou. Ele sunt produse de cristalele de gheață din nori cirus mari (5-10 km sau 3-6 mile) în troposfera superioară. Forma specială și orientarea cristalelor este responsabilă pentru tipul de halo observat.

Lumina este reflectată și refractată de cristale de gheață și poate împărți în culori, din cauza dispersiei. Cristalele se comportă ca prisme și oglinzi refractare și reflectând lumina soarelui între fețele lor, trimițând arbori de lumina în direcții speciale. Halo-ul circular este un disc de difracție cu un chenar roșu pe interior. El are mereu aceeași dimensiune din cauza simetriei hexagonale a cristalelor de gheață. Dacă concentrația de cristale de gheață din atmosferă este mare, atunci haloul este foarte intens și soarele apare înconjurat de încă 2 sau 3 copii, care sunt numiți „câinii de pază ai soarelui”. Acestea sunt specifice norilor cirriformi dar este complet pentru norii cirostratus. Intensitatea halo-ului depinde de mărimea particulelor de gheață sau apă care le provoacă. Este cunoscut sub numele de „coroana”, dar nu trebuie confundat cu gazul subțire luminos împrăștiat care reprezintă coroana proprie a soarelui. Fenomenul prevestește în următoarele 48 de ore vreme rea, spun meteorologii, vânt puternic, ploi puternice sau temperaturi înalte, mai arată specialiștii meteorologi. Iar așa cum s-a văzut, imediat după acest fenomen, am avut parte de cer noros, ploi și burniță, urmate de vreme frumoasă și caldă.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu