Share
Fapt de ținut minte: Un mare star de film este originar din Maramureș! Actorul internațional a devenit cetățean de onoare când a vizitat casa mamei lui! (FOTO)

Fapt de ținut minte: Un mare star de film este originar din Maramureș! Actorul internațional a devenit cetățean de onoare când a vizitat casa mamei lui! (FOTO)

Fapt de ținut minte!: Un mare star de film este originar din Maramureș! Actorul internațional a devenit cetățean de onoare, când a vizitat casa mamei, în 2017!

Cinefilii cu siguranță îi recunosc talentul fabulos, însă suntem siguri că puțini știu faptul că acesta are origini românești, ba mai mult decât atât, că are origini în Maramureșul Istoric. Vorbim despre Harvey Keitel!

Harvey Keitel (născut în 13 mai 1939) este un actor american cu origini românești. Mama sa, o evreică pe nume Miriam, s-a născut la Leordina, județul Maramureș emigrând mai apoi în Statele Unite. În 2007 și 2008, a participat la mai multe evenimente organizate în New York, pentru strângere de fonduri pentru familiile sărace din România.

A jucat în filmele lui Martin Scorsese, Crimele din Mica Italie și Șoferul de taxi, în The Duellists și Thelma și Louise – ambele în regia lui Ridley Scott, dar și sub regia lui Quentin Tarantino în filmele Reservoir Dogs și Pulp Fiction. A mai jucat în filme ca The Piano (regia Jane Campion), Bad Lieutenant (Abel Ferrara), Cop Land (James Mangold) și To Vlemma tou Odyssea (Theo Angelopoulos). De asemenea joacă rolul detectivului Gene Hunt în adaptarea americană a serialului Life on Mars. În cei peste 40 de ani de carieră cinematografică, Keitel a fost noiminalizat la Oscar și la Globul de Aur și a jucat in circa 120 de producții.

Acum, împreună cu Al Pacino și Ellen Burstyn, este co-președinte al celei mai prestigioase școli de actorie din SUA, Actors Studio. În iulie 2017, actorul Harvey Keitel s-a aflat în România pentru că filma pentru producţia “See You Soon”, o poveste de dragoste care prinde contur pe un teren de fotbal. Scenele se filmează la Cluj Arena, iar în pelicula care a apărut un an mai târziu au avut roluri și fotbaliştii echipei de Liga a III-a de la Sănătatea Cluj.

Nu a fost prima sa vizită în România, el venind prima oară în țara noastră în 1995, când a filmat pentru un film de Theo Angelopoulos, „Ulysses Gaze”. Keitel a mai filmat în România și „Condamnat la viață” (după o nuvelă de Titus Popovici).

De această dată, însă, el a dorit să viziteze casa în care a copilărit mama sa până la vârsta de 12 ani, casa devenită însă o ruină. Cu ocazia vizitei, administrația locală i-a conferit și titlul de cetățean de onoare al comunei Leordina. “Mă gândesc cum mama mea se plimba pe străzile din Leordina şi, după, la New York. Am toate aceste imagini în minte – fetiţa care a venit de la Leordina la New York, cu sora şi mama. Tatăl a venit primul şi, după, a trimis după ele. E ceva special… Recomand tuturor care au rude în alte părţi să meargă acolo de unde le sunt părinţii. E o legătură profundă”, a declarat la acel moment actorul american care are origini în Maramureș. Ar mai fi de adăugat și faptul că a fost eveniment mare în comunitatea din Leordina. Localnicii l-au omenit atunci cu slană, ceapă și horincă, apoi i-au dat și o sticlă de alcool la pachet.

C.Ț.

Lasă un comentariu