Share
Exclusiv: Să nu uităm! Legătură inedită dintre Maramureș și Belarus-ul lui Lukașenko, nelămurită până azi. Ce (nu) a dezvăluit ancheta (FOTO)

Exclusiv: Să nu uităm! Legătură inedită dintre Maramureș și Belarus-ul lui Lukașenko, nelămurită până azi. Ce (nu) a dezvăluit ancheta (FOTO)

Statul bielorus a apărut aproape inexistent în țara noastră dacă nu era scandalul alegerilor din țară. Cei care s-au împotrivit lui Alexandr Lukașenko au sfârșit rău, exact ca și oponenții lui Vladimir Putin.

Este de sine înțeles de ce, într-o presă corectă, reamintim despre un caz extrem de ciudat, în care Maramureșul a fost scena, iar șef-adjunctul Aviației din Minsk și-a găsit sfârșitul lângă Săpânța. Or fi simple coincidențe? Ce s-a întâmplat atunci?

După amiaza zilei de joi, 9 mai 2019, a adus un incident mai puțin obișnuit în Maramureș. Un bărbat a fost găsit mort, la manșa unui elicopter prăbușit în zona înaltă a comunei Săpânța, una accidentată, greu accesibilă. Macabra descoperire a fost făcută de un cioban care avea stâna în apropiere. El a fost cel care a alertat autoritățile. Nu se știe cum, însă, fiind o informație la cald, telefonul fără fir a dat ca sigur că bărbatul găsit decedat ar fi un parapantist. Ulterior, atunci când forțele de intervenție au ajuns la fața locului, au constatat că este vorba despre un elicopter de fabricație rusească, de tip KA 26, utilizat în țara de origine și cele din estul Europei.

Aparatul de zbor nu a fost detectat de radarul Aeroportului Baia Mare, așadar, este limpede că el a venit de peste granița cu Ucraina. În plus, aparatele de zbor de acest fel nu zboară la altitudini mari. În plus, dacă ar fi zburat la altitudine mai mare, ar fi fost interceptat de radare. Din cauza că a zburat la sub 100 de metri, s-a izbit de arborii de deasupra Săpânței. Zborul nu a fost unul autorizat. Însă, cum a fost posibil ca un aparat de zbor din altă țară să violeze spațiul aerian românesc fără ca nimeni să știe? Este o întrebare la care ar trebuit să răspundă anchetatorii, la acel moment.

Pilotul s-a numit Dimitri Evghenevic Kostikov, născut în 1971 în Viciebsck, Belarus. El ar fi zburat la o înălțime de sub 100 de metri, lovindu-se de vârfurile copacilor. Suspiciunile au fost nenumărate. Mai ales că omul ar fi fost șef-adjunct al Aviației în Minsk, conform informațiilor de la acea vreme, niciodată confirmate sau infirmate de acolo. Au rămas imaginile cu el, între timp de negăsit pe net. Jurnaliștii maramureșeni au contactat inclusiv presa din Belarus, rezultatul a fost exact ca și cum ai fi sunat în Coreea de Nord. Mențiune – La momentul documentării de acum câțiva ani am avut parte de beneficiul și altor jurnaliști care au înțeles rolul democrației, atât din România, cât și din alte țări din Europa (UE sau nu). Cât despre rezultatul anchetei… (încă mai) așteptăm! Probabil mult și bine!…

Cătă ȚINEGHE

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu