Share
Exclusiv DirectMM: Interviu special: Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș: ”E cel mai frumos ținut din câte sunt. Locurile de aici nu au termen de comparație”!

Exclusiv DirectMM: Interviu special: Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș: ”E cel mai frumos ținut din câte sunt. Locurile de aici nu au termen de comparație”!

Astăzi, sâmbătă, 7 august, vă vom prezenta un interviu în exclusivitate cu șeful Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Acesta a fost realizat și în contextul în care, anual, la începutul lunii, în prima zi, este Ziua Națională a Salvatorului Montan din țara noastră.

În cadrul acestuia, am abordat mai multe teme, cum ar fi începuturile serviciului, situația actuală, cele mai memorabile intervenții dar și câteva recomandări și sfaturi pentru turiști. Îl redăm aici mai jos!

1.Cătă Țineghe – Sunteți printre cei care a dorit cel mai mult ca Maramureșul să aibă din nou Salvamont. Cât de greu a fost demersul?

Dan Benga – Da. Am fost unul din cei care au susținut cu tărie necesitatea ca Maramureșul să aibă din nou Serviciu Public Județean Salvamont. Probabil îndârjirea și determinarea m-au făcut să (și) reusesc acest demers. Au fost momente premergătoare destul de grele, cu numeroase discuții, cu clarificări, cu expuneri de motive, cu motive clare și cu argumente puternic susținute în urma cărora administrația a înțeles importanța Salvamont și au decis în unanimitate înființarea acestui Serviciu.

2.Cătă Țineghe – Ați reușit să dezvoltați acest serviciu în tot județul. Unde e acum bine și unde e nevoie de întăriri?

Dan Benga – Deocamdată suntem (încă) la început de drum. Avem oameni puțini în majoritatea zonelor. Serviciul Salvamont este prezent în tot județul (aici mă refer la prezența în cazul intervențiilor) cu mari sacrificii și timpi de reacție mult mai slabi decât îmi doresc. Avem nevoie de oameni în zonele-cheie ale județului. Zona Munții Maramureșului e zona deservita de formația de prim răspuns Vișeu cu 2 oameni (!?!), în condițiile în care, conform HG77/2003 care stipulează că o formație Salvamont este alcătuită din minimum 6 salvatori montani, ar trebui să mai angajăm încă cel puțin 4 oameni. Cavnic, zonă deservită de formația de prim răspuns Vișeu cu 1 om (!?!), în condițiile în care, conform HG77/2003 care stipulează că o formație Salvamont este alcătuită din minimum 6 salvatori montani, ar trebui să mai angajăm încă cel puțin 5 oameni. În zona orașului Borșa nu avem niciun angajat. În zonele de mai sus lucrăm într-adevăr cu voluntari, dar aceștia vin doar când le permite timpul, majoritatea dintre ei fiind angajați sau desfășurând activități care în timpul zilei nu le permit să vină alături de noi. Ar mai fi nevoie de salvatori montani în zona Țibleșului și în zona Sighetu Marmației. De altfel, conform ANSMR (Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România), SPJ Salvamont Maramureș are acreditate 5 formații de salvare montană (asta ar însemna minimum 30 salvatori montani angajați ai Serviciului) asta însemnând că forul diriguitor al salvării montane în România recomandă, pentru buna și corecta desfășurare a salvarii montane în județul Maramureș, ca Serviciul Public Judetean Salvamont Maramureș să aibă minimum 30 salvatori montani angajați. Avem și un timp limită de îndeplinire a acestor recomandări pentru a ne păstra acreditarea, respectiv anul 2024.

3.Cătă Țineghe – Ați avut intervenții indiferent de sezon, cu nemiluita. Când a devenit Salvamont Maramureș din nou important pentru celelalte forțe de intervenții?

Dan Benga – SPJ Salvamont Maramureș a devenit extrem de important pentru celelalte agenții încă de la înființare. Deși la început exista o reținere, astăzi pot spune că lucrăm excelent cu absolut toate agențiile. Există Proceduri Operaționale și o Metodologie semnate de toate agențiile implicate în SNAU care odată cunoscute, însușite și respectate de toate agențiile, fac ca toate intervențiile să se desfășoare în cel mai profesionist mod cu putință.

4.Cătă Țineghe – De-a lungul timpului ați avut multe intervenții în conlucrare cu alte structuri, cu care s-a colaborat foarte bine. Care a fost cea mai dificilă intervenție de până acum?

Dan Benga – Toate intervențiile sunt dificile. Fiindcă în fiecare din ele este vorba despre viața oamenilor. Nu pot face neapărat un clasament al intervențiilor, mai ales din punct de vedere al gradului de dificultate. În privinta conlucrării bune, aveți mare dreptate și acest fapt l-am detaliat mai sus.

5.Cătă Țineghe – Cu siguranță că ați avut și intervenții mai emoționale. Care a fost cea mai sentimentală intervenție de până acum?

Dan Benga – Vă pot spune că una dintre cele mai delicate intervenții a fost în Cheile Lăpușului, unde un băiat minor aflat în excursie cu clasa/prieteni a încercat să sară de pe o stâncă, în apă, a alunecat și a cazut pe mal suferind multiple traumatisme. S-a acționat impecabil, reușind să scoatem băiatul prin râu și pe uscat până la echipajul SMURD, fiind felicitați de absolut toți cei implicați pentru modul profesionist în care am acționat (mai ales prin „împachetarea” și transportul corect din punct de vedere tehnic). Astfel băiatul a fost salvat și ceea ce e mai important, datorită intervenției extrem de precise și așa cum am mai spus, corectă din toate punctele de vedere, astăzi băiatul este în regulă, fără urmări medicale sau de altă natură. Emoția a venit la final după ce odată intervenția reușită finalizată, mama băiatului ne-a mulțumit printr-un mesaj care ne-a emoționat și totodată ne-a convins (dacă mai era cazul) că trebuie sa continuăm pe drumul început. La spital, fiindcă obișnuiesc ca după intervenții să verific împreună cu colegii mei starea celor salvați, tatăl băiatului care a ajuns într-un suflet să vadă ce se întâmplă cu băiatul lui, auzind de la medicii în îngriirea cărora era băiatul lui că datorită salvamontiștilor și intervenției impecabile băiatul e bine și se va face bine, acesta a izbucnit în plâns și întinzându-i mână să îl liniștesc, s-a înclinat și a încercat să sărute mâna, gândindu-se atunci probabil că e singura modalitate prin acel gest de a mulțumi pentru faptul că i-am salvat băiețelul. Astea sunt momentele care ne fac să uităm de oboseală și să mergem mai departe în misiunea noastră de zi cu zi. Aceea de a salva oameni.

6.Cătă Țineghe – Ce sfaturi utile ați oferi iubitorilor de munte?

Dan Benga – Ca sfaturi… e greu să dai sfaturi oamenilor, în general. Avem tot timpul atenționări și recomandări pe pagina noastră de Facebook sau pe website-ul www.salvamontmaramures.ro, dar din păcate nu toată lumea ține cont de ele. Nu facem recomandările doar ca să ne aflăm în treabă. Le facem din simplul motiv că experienta și orele, zilele, săptămânile petrecute pe munte ne conferă acest drept. Și ne-am bucura ca tot ceea ce recomandăm să fie tratat serios de absolut toată lumea iubitoare de munte. Sunt experimentați în mersul pe munte (și cu toate acestea se întâmplă fatalități și în rândul lor) iar asta trebuie să dea de gândit celor fără experiență.

7.Cătă Țineghe – Ce le recomandați celor care nu cunosc încă această regiune binecuvântată și ce trebuie ei să facă?

Dan Benga – Mă bucur să văd tot mai multă lume care iese în natură, care se bucură de ceea ce le oferă muntele. Îi îndemn să vină în număr cât mai mare, cu familii, cu prieteni. Fiindcă natura și muntele înseamnă aer curat, înseamnă găsirea unui echilibru pierdut în tumultul activităților cotidiene, înseamnă sănătate, înseamnă o viață plină de bucurie. Iar celor care încă nu au cunoscut sau încă nu au ajuns aici în Maramures le pot spune că au ratat (până acum) probabil cel mai frumos ținut din câte există, locurile de aici de la noi neavând termen de comparație… Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie cu adevărat frumusețea acestor locuri binecuvântate iar pentru a se convinge de acestea, nu există decat o singura direcție… spre nord, în Maramureș. Aici ar trebui să ducă toate drumurile celor care iubesc natura, a celor care iubesc muntele. Iar aici pe lângă aceste minunate locuri vor gasi oameni deosebiți de care își vor reaminti cu drag tot restul vieții. Asta înseamnă de fapt Maramureșul!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu