Share
Exclusiv DirectMM: Campanie Umanitară: Un tânăr băimărean a văzut dezastrul ucrainean cu ochii proprii! Imaginile catastrofelor din Bucha și Irpin!

Exclusiv DirectMM: Campanie Umanitară: Un tânăr băimărean a văzut dezastrul ucrainean cu ochii proprii! Imaginile catastrofelor din Bucha și Irpin!

Exclusiv DirectMM: Campanie Umanitară: Un tânăr băimărean a văzut dezastrul ucrainean cu ochii proprii! Imaginile catastrofelor din Bucha și Irpin!

Tânărul băimărean Valentin Ceascai este cunoscut în comunitatea băimăreană ca fiind un iubitor de muzică bună și de activități cu caracter social. Recent, pentru o astfel de acțiune, a ajuns să vadă cu ochii lui ororile războiului.

A pornit din Baia Mare, a trecut pe la Siret, și a ajuns până în două din locurile cele mai bombardate de ruși, din proximitatea Kievului, Bucha și Irpin. Mărturisirile sale vă vor realiza cu adevărat o imagine a ceea ce se întâmplă acum, cu adevărat, în aria Capitalei Ucrainei, momentan, în urma unor negocieri de pace mai mult sau mai puțin adecvate, lăsată în pace de armata rusă.

„Eram curios despre ce voi întâlni pe drum și mai apoi în locurile care le voi vizita. Referitor la Kiev, Conform ceea ce s-a anunțat în presă, mă așteptam să fie mult mai afectat și mult mai decimat față de ceea ce am văzut… E adevărat, au fost bombardate câteva blocuri de locuințe și suflul exploziilor au afectat foarte tare și cladirile din împrejurimi, dar foarte puțin în Kiev. În Bucha am văzut câteva obicective turistice care erau situate lângă o bază militară, care au fost bombardate și unele dintre ele erau distruse total, am văzut și un centru comercial care a fost tot așa bombardat și alte blocuri de locuințe afectate foarte tare de bombele lansate de ruși. În Irpin am văzut chiar de la intrarea în acel oraș toate clădirile bombardate, toate locuințele oamenilor de rând au fost decimate de Ruși și din această cauză până ce se va reconstrui acel oraș, nu va mai putea locuii nimeni acolo”, arată pentru DirectMM.ro Valentin Ceascai.

Băimăreanul ne oferă o imagine ireală, aparent pentru cei care nu am fost să vedem cu ochii noștri, a situației din Ucraina. „Să nu uit! Pe drumul către Bucha și Irpin am văzut vreo 10-15-20, nu-știu-câte exact, tancuri rusești, pe partea dreapta, iar pe partea stângă se vedeau efectele unei bombe. Era acolo un grup de oameni care găsiseră gloanțe. Am văzut și imagini atât de șocante încât îmi este greu să descriu în cuvinte”, mai relatează Vali.

„Dacă m-am gândit la moarte mă întrebi, pe drum. Da, în prima seară, fiindcă nu știam cum să abordez problema. M-am gândit la fel și fel de scenarii, mai ales când am auzit alarmaele sunând, dar ei au o regulă! Dacă ar fi un atac aerian asupra Ucrainei, pornesc alarmele în toată țara”, mai spune Vali.

În Kiev, parcă, însă, că lumea a revenit la normal după ce trupele rusești s-au orientat către est și sud-est. Dar în multe alte locuri viața este tot un coșmar. Și imaginați-vă viața acelor copii nevinovați!… „Am văzut inclusiv turiști. S-a vorbit mult despre Bucha, dar Irpin este mult mai afectat, efectiv nu mai este locuibil. Irpin este distrus 100%. Nu pot să fac comparații cu Mariupol”, mai explică băimăreanul. „Mai au resurse dar cât pentru a supraviețui. Bănuiesc că le-ar prinde bine orice alimente sau articole de îmbrăcăminte sau încălțăminte. Și apă! De apă au mare nevoie! Dar acestea sunt simple supoziții. În Kiev nu așa mult, acolo am văzut inclusiv oameni care dansau într-un parc, dar în alte locuri este dezastru. Kievul este foarte bine apărat, sunt foarte multe filtre de armată. Am fost verificați de unde venim și ce facem, ceea ce este normal. Din câte am vorbit cu ucrainenii, popularitatea lui Zelenski a crescut de la 20% la 90%.  E interesant cum la ei războiul a devenit o normalitate. Suna alarma în Kiev, iar localnicii își desfășurau nestingheriți activitățile ca și cum ar fi totul în regulă. Poate în Kiev este totul în regulă, dar în alte părți oamenii aceștia chiar au nevoie de ajutorul celor care doresc să dăruiască. Dacă m-a impresionat ceva cel mai mult în toată aventura este Irpin. Sunt un om greu de surprins, iar asta pot să confirme toți prietenii și cunoscuții mei. Este îngrozitor ceea ce am văzut acolo. M-am gândit cum ar fi dacă ar fi, Doamne ferește, Baia Mare atacată. Și toate blocurile de la Buclă la RFN ar fi pârjolite la etajele superioare și nimeni să nu mai locuiască în ele. Acesta este Irpin. 100% distrus. Greu de crezut că cineva va mai locui acolo”, mai arată băimăreanul Valentin.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu