Share

Exclusiv: Cavnic pentru România: Trei eroi ai Maramureșului, recompensați de MAI. Vor fi înregimentați în rândul ISU, ca paramedici (FOTO)

Trei maramureșeni vor trece, datorită muncii lor asidue ca voluntari în situații de urgență, de la primărie la Inspectoratul pentru Situații de Urgență George Pop de Băsești.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a semnat ordinul de suplimentare a personalului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, măsură ce are ca scop creșterea calității serviciilor și intervențiilor derulate de personalul specializat, în folosul comunităților.

# Legea

Ca urmare a semnalărilor autorităților publice locale din județele Arad, Hunedoara, Maramures, Mures și Sibiu privind imposibilitatea susținerii funcționării în continuare a serviciilor voluntare pentru situații de urgență, Ministrul Afacerilor Interne a propus Guvernului României preluarea echipajelor de intervenție de către inspectoratele județene pentru situații de urgență. Astfel, a fost adoptat un act normativ care prevede suplimentarea cu 338 de posturi a statelor de organizare ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale structurilor subordonate din județele Arad, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu, ce vor fi ocupate prin preluarea personalului cu pregătire paramedicală de la administrațiile locale ale județelor amintite. Acest demers pune în aplicare Legea nr. 78/2020 privind aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate în finanțarea unor unități ale administrației publice locale din cele 5 județe menționate. Prin această măsură se va asigura, pe de o parte, funcționalitatea ambulanțelor în localitățile Arad, Hunedoara, Petroșani, Târgu Mureș, Deda-Ibănești, Târnăveni, Sărmașu, Sibiu, precum și continuitatea activității inspectoratelor pentru situații de urgență din județele respective, fără a fi necesar ca personalul să desfășoare cursuri de pregătire inițială, condiție esențială în cazul încadrării unor persoane fără experiență. Persoanele instruite în acordarea primului ajutor calificat și implicit în asistență medicală de urgență prespitalicească de către unitățile teritoriale ale IGSU, ce se va realiza după data de 15 decembrie 2020, va permite mărirea capacității de gestionare a situațiilor de urgență de la nivelul comunităților respective.

# Cavnic, Maramureș

“În Maramureș sunt doar trei cazuri (n.red. – în unele județ din cele cinci sunt zeci) care se încadrează în condițiile impuse. Sunt persoane care au activat ca și paramedici voluntari. Condiția este să fi fost angajați ai unei administrații locale. În cazul nostru, este vorba despre trei angajați la Cavnic. Acum sunt angajați la o instituție militarizată. Ei au făcut cursul de paramedic și activau la SMURD Cavnic. Dată fiind pregătirea lor, ei vor fi asimilați la ISU Maramureș”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Oana Alexa-Gonczi, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș. În Maramureș, sunt trei. Cu toții din Cavnic. Totul a început în 2015, atunci când a avut loc un incendiu devastator cu victime. În acel moment, administrația locală a făcut demersuri să existe un punct de lucru în oraș, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai petreacă. Evident, ca în orice demers nou, autoritățile din Cavnic au fost nevoie să înceapă cumva. Și au făcut-o. Cu nouă voluntari. Iar acești oameni care și-au asumat responsabilitatea primei intervenții până când sosesc forțele de intervenție specializate suplimentar. Au urmat ani de intervenții la guvern, ministere ș.a.m.d., pentru ca acești voluntari să primească renumerație de la stat, dat fiind faptul că erau mai mult la intervenții decât acasă. În 2017, spre exemplu, un paramedic din Cavnic a salvat viața unui cetățean, prin intermediul resuscitării de 40 de minute, cu succes. Și adresele au continuat la legiuitori până când Cavnic a fost exemplu în România. Da, și alte administrații locale din alte județe au făcut demersuri.

# Cine sunt cei trei

Din totalul de 338, Maramureșul are numai trei. Ei sunt: Paul Costinar, șef Serviciu în cadrul Primăriei Cavnic, inginer cu master în Mediu și profesor cu activitate. Iosif Marcel Bereș a fost, de asemenea, angajat al Primăriei Cavnic. Al treilea este Romeo Bud, specialist la intervenții. Își împărțeau ziua între munca la Cavnic și cea în domeniul situației de urgență în județ. Primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț, se simte între ciocan și nicovală, dacă îl întrebi cum se simte. Dar comunitatea e argumentul lui suprem. “Este, clar, o pierdere pentru noi, însă, dacă stai puțin să te gândești, este mai degrabă un câștig, În primul rând, că am făcut demersuri multe ca SMURD Cavnic să fie unul performant, apoi că, din nouă voluntari, trei vor fi angajați la ISU este foarte bine. Până la urmă, ei tot aici își vor desfășura activitatea și nu e tot una să găsești o adresă pe GPS ori să cunoști exact unde mergi. Consider că este un mare plus pentru Cavnic, fiindcă un sistem de urgență performant în oraș este o prioritate a mea ca primar”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic, oraș care a dat un duș rece comunităților ignorante din județ și din țară, care nu au înțeles că siguranța cetățeanului înseamnă totul.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu